ZAGREB

Objavljena knjiga Stipe Kljaića "Povijest kontarevolucije"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu povjesničara Stipe Kljaića "Povijest kontarevolucije - Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989.", kao svojevrsnu povijest hrvatske intelektualne misli, objavio je zagrebački nakladnik P.I.P. Pavičić.

Dvjestogodišnja hrvatska povijest, od Francuske revolucije 1789. do rušenja Berlinskog zida 1989., uglavnom je pisana i tumačena iz perspektive tzv. progresivističkih ideja i stajališta, ističe nakladnik.
 Dodaje kako to znači da je prostor za istraživanje i promišljanje hrvatskog konzervativizma bio ili vrlo sužen ili potpuno zakrčen liberalno-komunističkom propagandom o konzervativnoj misli kao o nečemu retrogradnom i zaostalom.
Knjiga "Povijest kotrarevolucije - Hrvatska konzervativna misao od 1789. do 1989." (380 str.) sadrži eseje o 12 paradigmatičnih, pretežno zaboravljenih konzervativnih mislilaca (i boraca) iz hrvatske povijesti.
 Oni su, naglašava nakladnik, smatrali da sve što je novo nije i ne mora biti bolje od onoga što je bilo prije, a da su stare, provjerene vrijednosti jedini siguran temelj nove društvene gradnje. 
 Dvanaestoricu predvodi prvak hrvatske konzervativne misli, fratar s Brača, kontrarevolucionar Andrija Dorotić, filozof, političar, šef redarstva i dobročinitelj, koji je protiv Francuza digao oružani ustanak u Dalmaciji. 
 Osim o Dorotiću Kljajić piše i o Mihovilu Pavlinoviću, Kosti Vojnoviću, Josipu Juraju Strossmayeru, Đuri Arnoldu, Stjepanu Zimmermannu, Dominiku Baraču, Milivoju Magdiću, Hijacintu Boškoviću, Bonifaciju Peroviću, Bogdanu Radici i Franji Tuđmanu.
Stipe Kljaić rođen je 1982. u Šibeniku. Znanstveni je suradnik u Hrvatskom institutu za povijest. Objavio je više knjiga, među kojima i knjigu "Nikad više Jugoslavija - Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum