ZAGREB

Objavljen roman Viktora Pelevina "Metuzalemova svjetiljka"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski prijevod romana suvremenoga ruskog književnika Viktora Pelevina "Metuzalemova svjetiljka ili Posljednja bitka masona i čekista" objavila je u nizu Kolopleti svjetske proze Matica hrvatska. 

Nakladnik napominje kako su hrvatskim čitateljima dobro poznata djela Viktora Pelevina, svojevrsnog enfant terrible nove ruske književnosti.
 Njegovi su romani, ističe, stekli široku popularnost diljem svijeta zbog prikaza korupcije i anarhije u suvremenom ruskom društvu te duhovnoga beznađa mlađeg naraštaja.
 Kritičari smatraju, navodi nakladnik, kako se Pelevinova veličina nalazi u ingenioznom umijeću prikaza stvarnosti postsovjetske Rusije putem razigrane palete neočekivanih pripovjednih postupaka i situacija koji u njegovim romanima ne zastaju na tome da artistički uživaju u samima sebi nego teže uhvatiti se ukoštac s razumijevanjem ne samo sadašnjeg trenutka nego i onoga što tek dolazi. 
 Na tom je tragu, naglašava, napisana i "Metuzalemova svjetiljka", roman koji će, nakon stanovitoga recepcijskog zatišja u Hrvatskoj probuditi zanimanje za uvijek aktualnog Pelevina.   
 U "Metuzalemovoj svjetiljci" Pelevin se kaleidoskopski poigrava sveprisutnim teorijama urote, svijetom banaka i brokera, feminizmom, političkom korektnošću, napominje nakladnik i dodaje kako sve njih neočekivano spaja s diskursom plemstva devetnaestog stoljeća ili zatvoreničkim govorom gulaga u nevjerojatan fantastični spoj što kroz mnoštvo političkih aluzija govori o suvremenom položaju Rusije u globaliziranome svijetu.
Roman "Metuzalemova svjetiljka ili Posljednja bitka masona i čekista" (391 str.) s ruskoga na hrvatski jezik preveo je Gabrijel Jurić.
Viktor Pelevin rođen je 1962. u Moskvi. Studirao je elektrotehniku, a zatim radio kao novinar i pisac reklamnih tekstova. U književnosti se javio 1989. pričom „Čarobnjak Ignat i ljudi”. Njegovi romani "Omon Ra", "Čapajev i praznina", Generacija „P“ i "Di­jalektika prijelaznog perioda" stekli su široku popularnost zbog prikaza korupcije i anarhije u suvremenom ruskom društvu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of