ZAGREB

Nova epizoda Fixera s fokusom na temu razvoda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi nastavak dokumentarnog serijala Fixer redateljice Judite Gamulin "Mora li razvod biti smak svijeta?" posvećen je razvodu, o čemu na platformi Pukotine govore glumac Janko Popović Volarić, psihologinja Valerija Kanđera, dramaturg Marin Lisjak i studentica Brina Verdnik.

Fixer je serijal kratkih dokumentaraca u kojima različite skupine pojedinaca povezane nekom temom otvoreno progovaraju o svojim strahovima, strepnjama i problemima, o svemu onome što jesu, što bi htjeli biti kao i onome kako ih društvo i okolina vidi. U proteklih pet epizoda Fixera govorilo se o problemima i različitim aspektima odrastanja predodređenih spolom, rodnim stereotipima, kao i o životu u Petrinji danas.

U šestom nastavku serijala u fokus je stavljena tema razvoda.

Autori serijala, redateljica Judita Gamulin i produkcijska kuća Eclectica, okupili su četvero različitih pojedinaca koji su unutar obitelji iskusili razvod: glumca Janka Popovića Volarića, psihologinju u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu Valeriju Kanđeru, dramaturga Marina Lisjaka i studenticu Brinu Verdnik.

Svatko od njih na svoj je način prošao kroz iskustvo razvoda braka. Brina i Marin kao tinejdžeri, Janko kao dijete, a kasnije i osobno, dok je Valerija, kao psihologinja u Centru za socijalnu skrb, prošla kroz njih stotine.

"Razvod braka dovodi do raspada obitelji kakvu smo dotad poznavali. Kroz ovo izdanje Fixera, pokušavamo sagledati promjene i preokrete u funkcioniranju i modelu obitelji kakva je dotad postojala, prilagodbu kao i posljedice koje razvod donosi, i to prvenstveno iz vizure djeteta rastavljenih roditelja", stoji u najavi. 

Zašto je razvod toliko bolan i predstavlja li uistinu poraz? Kako se razvod može preboljeti? Mora li svaki razvod braka ostavljati dojam smaka svijeta? I zašto (pre)često razvod u prvi plan potencira sukob između bivših partnera, a zapostavlja dijete?

Platforma Pukotine/PKTN mjesto je generiranja sadržaja za mlade, prostor sigurnosti, prostor povezivanja i podrške, koji uključuje pisani i video sadržaj od strane stručnjaka, ali i mladih. Kontinuiranom produkcijom sadržaja, kao i otkrivanja novih formi i način približavanja sadržaja mladima, PKTN za cilj imaju otvoriti prostor za komunikaciju, podršku, usmjeravanje na rješavanje problema – postati svojevrsni priručnik za suočavanje i podnašanje odrastanja. 

Pukotine nastaju kao suradnički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab-a), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Dugoročni cilj platforme je pozicioniranje kao sigurno virtualno mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum