POSLJEDNJEG DANA U SIJEČNJU

NOĆ MUZEJA ove godine u znaku velikih obljetnica hrvatskih muzeja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri

 

Petnaesta Noć muzeja održat će se 31. siječnja, a tema su velike obljetnice hrvatskih muzeja. Manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000,000 posjetitelja pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije.

Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja "otkrili" muzeje, da bi kasnije postali stalna publika. Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine, ističu organizatori.

Ove dvije velike obljetnice – Arheološkog muzeja Split i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, prigodan su poticaj muzealcima da aktualiziraju sljedeće teme o kojima vrijedi šire govoriti i ukazati brojnim programima u hrvatskim muzejima i baštinskim ustanovama u Noći muzeja 2020: relevantnost muzeja u suvremenom društvu i budućem razvoju, muzejski velikani i osobnosti koji su zadužili hrvatsku kulturu, muzeji kao mjesta susreta i stjecanja novih znanja te brojne druge teme.

Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of