PRVA ISTARSKA BRIGADA "VLADIMIR GORTAN"

NASUPROT REVIZONISTA, PAMTIMO 1. TRAVNJA 1944. Učka bila i ostala simbol antifašističkog otpora!

| Autor: Zoran ANGELESKI

Širem, ideološki nesuženom pogledu, krvavo izborena sloboda od nacifašističke čizme, time i taj dalekosežan događaj osnivanja 1. istarske brigade neće promaknuti. Pogledu koji će se odmaknuti od predvodnika kontrarevolucionarnih i revizionističkih 90-ih, kojima su partizani gotovo uvreda ili prešućujuća riječ, a što, na opću sramotu, traje sve do danas

 

U ova olovna vremena planetarnog straha, dobrovoljnog, iako razumljivog odricanja zajamčenih prava u korist sigurnosti te izglednog suočavanja s novom ekonomskom krizom zbog pandemije koronavirusa, teško da će se itko sjetiti formiranja Prve istarske brigade "Vladimir Gortan" 1. travnja 1944. godine na Učki.

No, širem, trezvenijem i, prije svega, ideološki nesuženom pogledu krvavo izborena sloboda od nacifašističke čizme, time i taj važan i dalekosežan povijesni događaj osnivanja 1. istarske brigade neće promaknuti. Pogledu koji će se odmaknuti od predvodnika kontrarevolucionarnih i revizionističkih 90-ih, kojima su partizani gotovo uvreda ili prešućujuća riječ, a što, na opću sramotu, traje sve do danas. U Hrvatskoj je od 1990. naovamo srušeno 3 .000 partizanskih spomenika, dok je ustaški pozdrav "Za dom spremni" mic po mic postao gotovo legalan, i to ponajviše oportunizmom najviših sudova. Kud ćeš više. Točnije, niže!

Kada se prije pet godina na Učki svečano obilježavala 70. obljetnica pobjede nad fašizmom te ujedinjenje Istre i Liburnije s maticom zemljom, govornici su isticali da su formiranje 1. istarske brigade "Vladimir Gortan", ali i Rašpor, Brgudac, popaljene Lipa, Mune , Žejane, Dane… kamenčići u nizu činjenica da je Učka bila i ostala simbol antifašističkog otpora naroda Istre.

 Komandant Vitomir Širola Pajo

 Prva istarska brigada "Vladimir Gortan" formirana je 1. travnja 1944. na sjeveroistočnim obroncima Učke, nepunih mjesec i pol dana od formiranja prvih udarnih bataljuna. Za komandanta brigade postavljen je Vitomir Širola Pajo. Brigadu su činila tri bataljuna, desetina za vezu i prateća četa, a imala u trenutku formiranja imala je 683 borca.

Prvi je put formirana koncem rujna 1943. godine, nakon kapitulacije Italije i privremenog oslobođenja Istre, no rasformirana je tijekom njemačke listopadske ofenzive.

Djelovala je na teritoriju cijele Istre. Svojim napadima na neprijateljske snage i komunikacije, uništenjem garnizona u Lupoglavu 4. travnja, Pićnu i Gračišću 11. lipnja, dva dana kasnije u Šumberu i Sv. Nedjelji te djelovanjem na području Labinštine u kolovozu 1944. proširila je oslobođeni teritorij.

Njezine su akcije djelovale mobilizacijski na stvaranje novih istarskih partizanskih postrojbi. Na temelju odluke o izvlačenju partizanskih postrojba iz Istre prešla je u noći s 23. na 24. kolovoza 1944. prugu Rijeka-Trst i s osnivanjem 43. istarske divizije NOVJ-a ušla u njezin sastav kao Prva brigada.

Djelovala je na području Gorskog kotara, Istre, Slovenskog primorja i Korduna, a u završnim operacijama za oslobođenje borila se u neprijateljskoj pozadini na području Senj-Ogulin-Generalski Stol te na pravcu Bosiljevo-Gomirje. Početkom travnja 1945. izbila je na prostor Delnice-Lokve, a prema Istri krenula je 25. travnja 1945. iz Čabarske Police pravcem Ilirska Bistrica-Podgrad. U noći 29. na 30. travnja uništila je njemački garnizon u Mrakovščini te krenula prema Kozini, a 6. svibnja predao joj se i garnizon u Pazinu. Njezine su postrojbe 8. svibnja 1945. svečano ušle u Pulu. 

Brigada izgubila 217 boraca

 U svojoj knjizi "Od ropstva do slobode - Istra 1918.-1945" Herman Buršić piše da je od 1. travnja do 8. svibnja 1944. Prva istarska brigada "Vladimir Gortan" nanijela neprijatelju slijedeće gubitke: 2.018 poginulih neprijateljskih časnika, dočasnika i vojnika, 1.274 ranjenih, 943 zarobljena - ukupno 4.235 izbačenih iz stroja. Zaplijenjeno je 1.069 pušaka, 82 lake strojnice, 92 automata, 79 pištolja, sedam lakih i jedan teški bacač, dvije protuzračne strojnice, osam topova od 20 i 88 mm, 20 bicikla, šest motocikla, 38 motornih vozila i 80 konja.

Uništeno je ili oštećeno 18 lokomotiva, 65 vagona, 28 motornih vozila, devet mostova, veći broj bunkera i zgrada, više stotina metara pruge i cesta. Brigada je oslobodila 18 naselja i mjesta.

Gubici brigade bili su 180 mrtvih boraca, 37 nestalih i 432 ranjena - ukupno 642 borca izbačeno iz stroja

Vratimo se danu njena formiranja. Borci su se 1. travnja 1944. na Učki postrojili i pred 800 omladinski i omladinaca koji su, također na Učki, sudjelovali na Prvoj oblasnoj konferenciji Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Hrvatske (USAOH) za Istru, i koja će nakon rata prerasti u dugu, višedesetljetnu tradiciju omladinskog Marša na Učku.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini