ZAGREB

Nakon uspješnih kratkih filmova Turić snima dugometražni prvijenac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nakon što se s tri uspješna kratkometražna igrana filma predstavila domaćoj i međunarodnoj publici, redateljica Dubravka Turić snima svoj dugometražni prvijenac, "Tragovi", za koji je i napisala scenarij.

Ovih je dana završio ljetni dio snimanja filma, na Biokovu i Velebitu, a nastavlja se snimati u siječnju iduće godine, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar koji podupire proizvodnju filma.

Producira ga Kinorama u suradnji s litvanskom produkcijskom kućom Tremora, uz podršku Eurimagesa, Kreativne Europe i HRT-a.

"Tragovi" su priča o mladoj antropologinji Ani koja istražuje simbole i ljudske tragove urezane u kamen. Njezino znanstveno istraživanje isprepliće se s njenom osobnom pričom, pričom o nestajanju obitelji, traženju identiteta i procesom sazrijevanja.

"Svjedočimo brzim i velikim promjenama, i vanjskim i unutarnjim, i to je jedan od razloga zbog kojih sam posegnula za pričom koja obrađuje suočavanje s promjenama", objašnjava redateljica.

Dodaje kako, iako se poigrala s detektivskim, čak i mističnim elementima istraživanja tragova u kamenu, otkriće do kojeg njena protagonistica dolazi nije materijalno, već je to spoznaja o neprekinutoj ljudskoj želji za komunikacijom, potvrdom i ostavljanjem traga.

Glavnu ulogu ima Marija Škaričić, a uz nju su u ljetnom dijelu snimanja sudjelovali Nikša Butijer, Vedran Mlikota, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, a majstorica maske Snježana Gorup.

Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, koproducentica Ieva Norviliene, a scenarij je redateljicca napisala u suradnji s Danijelom Žeželjem.

Film Dubravke Turić "Belladonna" (2015.) u Veneciji je osvojio Zlatnog lava za najbolji kratkometražni film, a i njezin drugi kratkometražni film "Trešnje" premijerno prikazan u Cannesu 2017. u sekciji 15 dana autora.

Kao montažerka radila je na više od 20 filmova i 200 reklamnih spotova, a kao scenaristica na dokumentarnim TV serijalima Svlačionica, Mjenjačnica, Koledžicom po svijetu. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini