OPATIJA

Najavljen pretprogram i popratni program 20. Liburnia Film Festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kao uvod u 20. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival koji će se održati od 24. do 28. kolovoza u Opatiji, organizatori su u srijedu najavili bogat popratni program, „Povratak u Ičiće“, izložbu „XX godina LFF-a" te festivalski program Regionale.

Na 20. Liburnia Film Festivalu bit će prikazano 19 filmova u konkurenciji i 20-tak izvan konkurencije.

"Povratak u Ičiće", najavljen za 19. kolovoza, vratit će posjetitelje na prva izdanja festivala te će u lučici u Ičićima biti prikazana dva filma - prvi pobjednik festivala, film „Patchwork“ Tanje Miličić te lanjski pobjednik beogradskog Beldocsa, „Bez“ Luke Papića.

Izložba "XX godina LFF-a" priređena je u suradnji s Galerijom Studentskog kulturnog centra u Rijeci, a bit će otvorena 20. kolovoza. Prije izložbe organiziran je razgovor o kulturnoj i društvenoj klimi s početka 2000-tih te razvoju grass-root projekata.

Najavljen je i festivalski program Regionale, u kojem će od 24. do 26. kolovoza izvan konkurencije biti prikazano 13 dokumentarnih filmova regionalnih autora i i produkcija iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

Svjetsku premijeru imat će filmovi „Delfin 70“ Michele Bulešić i Igora Popovića, „Izvorni sjaj“ Baince Dagostin i Tonija Juričića, „Puta toliko“ Nine Sorić i „To što je ostalo“ Silvije Bumbak.

Festivalske premijere imat će filmovi „Juha od cikle“ Eve Marije Jurešić, “Modra” Morane Ikic´ Komljenovic´ i “Tko je ovdje lud?” Bernardina Modric´a.

Najavljeni su i filmovi „6 metara“ Vedrana Ružića, „Boškarica“ Ivana Hrelje, „Emmett“ Marina Nekića i „Valovi“ Klare Dujmović

Finalnu večer festivala, nedjelju 28. kolovoza, otvorit će film „Ekosuperjunaci“ koji su snimili učenici OŠ "Rikard Katalinić Jeretov", nakon što je nestalo drveće koje su posadili u dvorištu škole.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazano i pet filmova suorganizatora festivala, udruge Restart - „Muzej Revolucije“ Srđana Keče, „Babajanja“ Ante Zlatka Stolice, „Kunac“ Michelea Bulešića, „Knjiga uspomena“ Maje Miloš i „Prijedlozi i pokušaji“ Neže Knez."

Ove godine bit će dodijeljena nova, Nagrada "Dragan Rubeša", u čast preminulom filmskom kritičaru, a u suradnji s riječkim Art-kinom.

Na festivalu će biti dodijeljeno još sedam nagrada: za najbolji film, najbolji regionalni film, nagrada publike, nagrada za najbolju režiju, fotografiju, dizajn zvuka i montažu.

O njima će odlučivati međunarodni žiri koji čine: Jakov Munižaba, Andrea Kaštelan, Ivana Vuković, Mladen Kovačević i Slobodanka Mišković.

Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom