VINKOVCI

Na Danima Josipa i Ivana Kozarca dodijeljene nagrade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 26. danima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima su u petak dodijeljene nagrade za 2020. godinu, a nagradu za životno djelo dobila je znanstvenica Antonija Bogner-Šaban.

Nagradu za knjigu godine za književnost dobila je Ena Katarina Haler za roman "Nadohvat" u izdanju VBZ-a (Zagreb, 2019.), a Paula Ćaćić za zbirku pjesama "Osobni pejzaž" u izdanju Studia moderna (Zagreb, 2020.) nagrađena je Poveljom uspješnosti.

"Svako priznanje, pa i svaka nagrada su neopisivo vrijedni. To je ta neka mala potvrda da nešto dobro radite, i to stvarno puno znači. Kod ove nagrade mi je posebna, naravno, i ta vezanost uz regionalni kontekst, i dio radnje knjige se odvija u Slavoniji, odakle sam rodom, pa sam zbog toga posebno sretna", rekla  je Ena Katarina Haler zahvaljujući na nagradi "Josip i Ivan Kozarac".

Pauli Ćaćić, kojoj je "Osobni pejzaž" druga zbirka poezije koju je izdala, Povelja uspješnosti, kako je rekla, poticaj je za daljnje pisanje, svojevrsno ohrabrenje da nastavi razvijati svoj rukopis.

"Drago mi je da nagrada dolazi iz Vinkovaca jer me vrlo lijepe srednjoškolske uspomene vežu za taj grad", rekla je ta mlada pjesnikinja.

Znanstvenica Antonija Bogner-Šaban nije bila na svečanosti pa će joj nagrada biti uručena naknadno.

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnji Dani Josipa i Ivana Kozarca održavaju se u skraćenom izdanju, koje obuhvaća polaganje vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te Miroslava Slavka Mađera na vinkovačkome Gradskom groblju, dodjelu nagrada  te tradicionalno jutro poezije koje će biti organizirano kao videoprojekcija.

Književno-znanstvenu manifestaciju Dane Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada "Privlačica" iz Vinkovaca, Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, grad Vinkovci i Hrvatske šume. Ove se godine održavaju od 3. do 5. prosinca.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini