NOVIGRAD

Muzeji & galerije Konavala gostuju u Muzeju Lapidarium

| Autor: B. Ć. J.

U sklopu muzejskog ciklusa "Upoznajmo hrvatske muzeje", u petak, 4. listopada, u 19 sati u novigradskom Muzeju Lapidarium, bit će otvorena izložba "Muzeji & galerije Konavala". Izložbu prati izbor iz zbirki Zavičajnog muzeja u Čilipima, Kuće Bukovac u Cavtatu, Odjela za Arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju te Mauzoleja obitelji Račić, a koji su u sastavu Muzeja i galerija Konavala.

U muzejskom prostoru Lapidariuma bit će predstavljeno više raznorodnih izložbi koji najadekvatnije ilustriraju građu i djelovanje Muzeja i galerija Konavala, a posebno se izdvaja etnografska građa Konavala s naglaskom na tekstilno rukotvorstvo. U sklopu toga bit će predstavljena izložba "Svilac svila svilica" koja prikazuje staru konavosku tradiciju proizvodnje svile na Mediteranu i dio izložbe "Neđe panj, neđe tanj" koja se bavi proizvodnjom, preradom i uporabom vune.

Popratni program koji uključuje vodstva po izložbi, raznovrsne audio-vizualne materijale i edukativne radionice za djecu i odrasle, ima za cilj prenošenje spoznaja o bogatoj kulturnoj baštini Konavala.

Istovremeno, u sklopu međumuzejske suradnje Muzeja Lapidarium i Muzeja i galerija Konavala, u Novigradu će biti predstavljena i suvremena dubrovačka scena. U Galeriji Rigo izlaže Luko Piplica s nizom fotografija i filma iz ciklusa "Užasi zavičaja" koji prikazuje visoke čemprese, prepoznatljive za konavoski pejzaž, obasjane crvenim kazališnim reflektorom.

- Međutim, anestetička uloga ljepote krajolika dvosjekli je mač. 'Užasi' skriveni iza lijepog prizora govore o napuštenoj sadašnjosti. Ili, obrnimo: "U zavičaju najviše postojim, a on me najmanje treba.", zapisao je uz izložbu Luko Piplica.

Kustosice izložbe "Muzeji & galerije Konavala" u Muzeju Lapidarium su Jerica Ziherl, Antonia Rusković Radonić, Maris Stanović i Dina Kamber.

Dok će izložba u Muzeju Lapidarium biti otvorena do 4. prosinca 2019., izložba Luke Piplice "Užasi zavičaja" u Galeriji Rigo moći će se razgledati do 24. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter