ZAGREB

Mural imaginarnih prizora na križanju Martićeve i Vojnoviće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Mladi umjetnik Igor Taritaš napravio je na križanju Martićeve i Vojnovićeve ulice u Zagrebu mural interijera s pogledom na plavo nebo i planine koji prolaznike u užem središtu potresom oštećenog grada vodi u neke drugačije, imaginarne krajolike.

Taritašova street intervencija, izvedena u okviru EU projekta CreArt, nalazi se pored privremene funkcionalne instalacije "Space Invader" autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja.

Iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koje već treću godinu u okviru EU projekta CreArt 2.0. organizira umjetničke intervencije u centru Zagreba, ističu kako mural Igora Taritaša prikazujući imaginarni interijer iz kojeg vidljiv eksterijer, iluzionistički odvlači promatrača na neka druga mjesta.

"Dehumanizirajući prostor Igora Taritaša baš suprotno, uvlači promatrača u svoje prostore zadržavajući mu pozornost u interijeru osjećajem ugode te slobode koji donosi eksterijer", napominju.

Igor Taritaš (1987., Pakrac)  završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Rašića 2013. godine. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu. Izlagao je na četrnaest samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske.

Od nedavno ga predstavljaju inozemne galerije "Sol art" iz Dublina, "Von Fraunberg art galerie" iz Dusseldorfa, „Affenfaust galerie“ iz Hamburga i „Oxholm galleri“ iz Kopenhagena. Njegove se slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj, Danskoj, Italiji, UAE, Singapuru.

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija, projekt koji je započeo 2012. s ciljem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provod se od 2017. do 2021. godine, njegov nositelj za Hrvatsku je HDLU, a tu je i mreža partnera iz Genove i Leccea, Clermont-Ferranda i Rouena, Katowica i Lublina, Skopja, Liverpoola, Kaunasa i Aveira.

U Zagrebu su u okviru projekta dosad izvedeni murali Damira Sobote na Osnovnoj školi Matka Laginje, i Lava Paripovića na trafostanici u parku vrtića.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater