ZAGREB

Međunarodni festival radiodrame „Prix Marulić“ krajem svibnja - online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame "Prix Marulić", održat će se krajem svibnja prvi puta online, nakon 23 godine održavanja na Hvaru, po čijim je autentičnim prostorima postao jedinstven je i prepoznatljiv u svijetu, priopćeno je s HRT-a u ponedjeljak.

U organizaciji Odjela Drama HR-a, od 24. do 28. svibnja bit će predstavljeno 38 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 20 zemalja koje je predselekcijska komisija odabrala između 70-ak pristiglih radova, kaže se.

Na web stranici festivala https:// prix-marulic.hrt.hr biti dostupne audio snimke i skript na engleskom jeziku za sve festivalske emisije koje su prošle predselekciju, te će ih osim članova žirija i sudionika festivala moći poslušati i svi zainteresirani slušatelji.

Putem Zooma održavat će se diskusije o preslušanim djelima. Na festivalskoj facebook stranici Prix Marulića svakoga dana od 19 sati objavljivat će se snimke diskusija.

Bit će održan i okrugli stol "Budućnost audio dramskih festivala u postpandemijskom svijetu", na kojem će sudjelovati ugledni govornici - Alison Hindell (BBC), Reto Ott (Švicarska Radiotelevizija), Oana Cristea Grigorescu (Rumunjski radio) i Anne Lepère (nagrađivana freelance autorica iz Belgije).

Moderatorice okruglog stola su redateljice i urednice HR-a Katja Šimunić i Stephanie Jamnicky, a njegova snimka će biti objavljena na Facebook stranci festivala. 

Petnaest članova međunarodnog ocjenjivačkog suda na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji kratke forme.

Umjetnička ravnateljica festivala Prix Marulić Adriana Kramarić, podsjetila je da je prošlogodišnji festival otkazan zbog pandemije, s uvjerenjem da treba ustrajati na ambijentalnosti po kojoj je festival oduvijek bio jedinstven i kao takav prihvaćen među radijskim znalcima u svijetu.

Ali, nitko nije očekivao da ćemo se i godinu dana kasnije naći u jednako izazovnom okruženju, kazala je i dodala da smo se u međuvremenu navikli na mnoge donedavno nezamislive stvari, pa tako i na virtualne radijske festivale.

U nadi da će ovo prvo i posljednje online izdanje, pozivam sve da posjete našu web stranicu, iskoriste dostupnost festivalskih emisija i poprate inspirativnu svjetsku radiodramsku produkciju, kazala je Adriana Kramarić.

Voditelji ocjenjivačkoga suda su Oana Cristea Grigorescu i Stephanie Jamnicky. One će koordinirati rasprave u kojima sudjeluju svi sudionici festivala. Pobjednici će biti objavljeni 28. svibnja u 19 sati na web stranci Prix Marulća i Facebook stranici Festivala.

Hrvatski radio predstavit će se s četiri ostvarenja. U kategoriji drame to je "Mala Moskva" od Tomislava Zajeca u režiji Stephanie Jamnicky, čiji je urednik Hrvoje Ivankovića, a ton majstorica Marija Pečnik Kvesić. U kategoriji dokumentarne radiodrame kandidiran je "Dan kojega neću za cijeli život zaboraviti" autora Điva Đivanovića, čiji je urednik Nikica Klobučar, a ton majstor Srđan Nogić. U kategoriji kratkih predstavit će se "Potres" Janka Polića Kamova u režiji Daria Harjačeka, urednice Katje Šimunić i ton majstorice Lane Deban, te "Nikola" autorica Adriane Kramarić i Marije Pečnik Kvesić, čija je urednica Adriana Kramarić a ton majstorica: Marije Pečnik Kvesić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum