BRTONIGLA

MEĐUNARODNA KIPARSKA ŠKOLA: Studenti stvaraju u čast kipara Aleksandra Rukavine

Ove godine u zanimljivoj ljetnoj radionici u Brtonigli sudjeluje četvero studenata iz različitih zemalja. Leonardo Losciale (Italija), Emira Bećirović (Slovenija), Ružica Rimac i Roko Držislav Rebić (Hrvatska)

| Autor: Luka JELAVIĆ
Intenzivan rad u Kiparskoj školi "Aleksandar Rukavina"

Intenzivan rad u Kiparskoj školi "Aleksandar Rukavina"


Nakon dvogodišnje pauze, ponovo je aktivna Kiparska škola "Aleksandar Rukavina" (KIPAR) koja se u organizaciji Turističke zajednice Brtonigla održava ovaj tjedan u spomen galeriji tog poznatog kipara, njemu u čast. Ove godine u toj zanimljivoj ljetnoj radionici u Brtonigli sudjeluje četvero studenata iz različitih zemalja. Leonardo Losciale (Italija), Emira Bećirović (Slovenija), Ružica Rimac i Roko Držislav Rebić (Hrvatska).

Leonardo Losciale (Italija) je student četvrte godine studija kiparstva pri Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Pohađa četvrtu preddiplomsku godinu u klasi prof. Petra Barišića, a ujedno je član Zagrebačke filharmonije. Studentica kiparstva Umjetničke akademije u Splitu Ružica Rimac živi u Trogiru, a već je sudjelovala na više skupnih izložbi kiparskih radova. Dobitnica je Dekanove nagrade 2020. godine, a u slobodno vrijeme bavi se šivanjem i taj hobi pretače u kiparstvo. Na istoj akademiji je Imoćanin Roko Držislav Rebić koji je ranije sudjelovao u Međunarodnoj kiparskoj školi "Montraker" u Vrsaru, a iz Ljubljane je došla Emira Bećirović, studentica kiparstva koja radi u kazalištu kao majstorica rasvjete. I ona je jedne godine sudjelovala u Međunarodnoj kiparskoj školi "Montraker" u Vrsaru. Njih četvero dobili su kamene blokove od kojih trebaju izraditi skulpture po zadanim idejama koje će po završetku biti postavljene u javni prostor Brtonigle. Studenti će od kamenih blokova stvoriti skulpture na ideju "Novi život - Vita nuova", iskazujući svoj pogled na zanos, žar, ushit, entuzijazam i optimizam, poletnost i avanturistički duh. Rad studenata prate mentori Silvester Ninić i Rosana Giusti koji su i do sada bili uključeni u rad brtoniške kiparske škole.

Prezentacija novonastalih skulptura bit će u subotu, 2. srpnja u 19 sati, u predvorju memorijalne galerije u kojoj se nalaze skulpture komornog formata, dio kiparskih radova Aleksandra Rukavine nastalih u periodu od 1960. do 1980. godine.

U vrijeme trajanja Kiparske škole, u srijedu će u 19 sati profesor i povjesničar Gaetano Benčić u prostorijama Zajednice Talijana održati predavanje o kamenoklesarstvu u Istri. Predavanje je otvoreno za javnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater