ZAVRŠENO JUBILARNO, 30. IZDANJE

MEĐUNARODNA KIPARSKA ŠKOLA MONTRAKER: Svojevrsna galerija na otvorenom

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Petar Dolić iz Rijeke pored svoga rada "Ronioc" (Slaven BRAJKOVIĆ)

Svoje skulpture u kamenu radili su akademski kipar Peruško Bogdanić iz Zagreba, inače dugogodišnji umjetnički direktor Montrakera i njegov kolega, akademski kipar Petar Dolić iz Rijeke

Nakon dva tjedna rada zatvoreno je jubilarno, trideseto izdanje Međunarodne studentske kiparske škole Montraker, kulturnog eventa kojim su brojni studenti iz Hrvatske, Slovenije, Italije Slovačke i Mađarske i njihovi mentori kroz ovih trideset godina Vrsaru poklonili 156 kamenih skulptura i time obogatili javni prostor Vrsara pretvorivši ga u svojevrsnu galeriju na otvorenom.

Kipari od "kalibra"

Ove se godine jubilarno, 30. izdanje Montrakera održalo u izvanrednim okolnostima koje je izazvala pandemija koronavirusa pa se broj sudionika morao silom prilika reducirati, a sama škola imala je rezidencijalni karakter jer su u njoj sudjelovala samo dva kipara, ali su oba bila od "kalibra".

Naime, svoje skulpture u kamenu radili su akademski kipar Peruško Bogdanić iz Zagreba, inače dugogodišnji umjetnički direktor Montrakera i njegov kolega, akademski kipar Petar Dolić iz Rijeke.

Za zatvaranje škole organizatori su odabrali stari kamenolom u kojem je cijela ova uspješna priča i započela i traje već trideset godina.

Referent za likovnu djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Andi Bančić, bio je moderator scenarija zatvaranja škole, a to je predviđao predstavljanje, osim ovogodišnjih sudionika, i nekadašnjih studenata koji su svojevremeno svoje prve kiparske korake započeli upravo u Montrakeru.

Foto

Peruško Bogdanić pored svoje skulpture "Kraljica" (Slaven BRAJKOVIĆ)

To su Alem Korkut, sada redoviti profesor na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu, koji je kao student 1996. godine izradio kamenu skulpturu "Zdenac života" i Đani Martinić, danas docent na kiparstvu na Umjetničkoj akademiji Split, koji je 2010. godine kao student Vrsaru poklonio skulpturu "Jabuka".

Darija Žmak Kunić, danas prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci, koja je 2001. godine kao student izradila skulpturu "Golubica", nije zbog obaveza mogla prisustvovati ceremoniji zatvaranja jubilarnog Montrakera, ali poslala je emotivno pismo, naglasivši da je rad u kamenolomu na nju ostavio neizbrisiv trag u sjećanjima i oplemenio je kao osobu.

Alem Korkut i Đani Martinić su evocirali svoje uspomene iz Montrakera ispričavši pri tome brojne anegdote koje su razveselile prisutne.

Bančić je podsjetio prisutne da je škola nastala iz ideje Drage Orlića i Josipa Diminića, i odmah u začetku dobila podršku ondašnjeg Turističkog društva Vrsar, HTP "Anite" i porečke Riviere. Sadašnji suorganizatori su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar, TZ Vrsar, Maistra, Kamen Pazin i komunalno poduzeće Montraker, a škola je sufinancirana i od Ministarstva kulture i medija RH.

Brojni mentori

Pljesak je bio upućen u spomen svim mentorima koji su bili uz svoje studente u ovih trideset godina, a to su Peruško Bogdanić, Nikola Džaja, Želimir Hladnik, Josip Diminić, Miro Vuco, John Sellman, Zoltan Pal, Maria Grazia Varesco, Jozef Jankovič, Piotr Kowalski, Dušan Tršar, Ratko Petrić, Massimo Arzilli, Ibrahim Bedi, Metoda Frlic, Siniša Majkus, Giuseppe la Bruna, Roberto Pozzobon i Hrvoje Urumović.

Nije mogao izostati i spomen na brojne kamenoklesare koji su dali veliki doprinos i pomagali studentima i mentorima, a bili su to: Mario Rakovac, Milan Radovan, Mario Janko, Josip Orbanić, Dino Serblin, Silvester Terlević, Milan Mandiković, Krešimir Rod, Damir Šandek, Mauricio Matukina i Deni Krizmanić.

Prisutnima su se obratili i zamjenik načelnika Općine Vrsar Franko Štifanić, ravnateljica POUP Snježana Radetić, u ime TZ Vrsar direktorica Natalija Vugrinec, koji su naglasili važnost ove Međunarodne studentske kiparske škole koja je Vrsar pozicionirala na kiparskoj karti Hrvatske i Europe, i još se jedanput zahvalili svima koji su za to zaslužni.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini