ZAGREB

"Mala Frida" premijerno 28. listopada u Žar ptici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko gradsko kazalište Žar ptica kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u četvrtak 28. listopada, predstavu "Mala Frida", autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić inspiriran djetinjstvom meksičke slikarice Fride Kahlo.

Frida Kahlo jedna je od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća koja je sa šest godina oboljela od dječje paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji. Predstava "Mala Frida", inspirirana njezinim djetinjstvom, donosi priču koja je izmaštana, no prepuna iskričavosti, temperamenta, boja i zvukova, stoji u najavi.

U predstavi, sedmogodišnja Frida zagrebačke mališane vodi u Meksiko, u Casu Azul – kuću obitelji Kahlo. Godina je 1914. unutar plavih zidova Case Azul, Frida pokušava ojačati bolesnu nogu zbog koje je njezini vršnjaci izbjegavaju i zovu Frida Drvena noga. Dane provodi družeći se s roditeljima i životinjskim prijateljima majmunom Fulang Changom i crnim mačkom Perditom, a njezina jedina ljudska prijateljica izmišljena je djevojčica Brisa.

No Frida ipak mašta i o stvarnim prijateljicama i prijateljima, ali onakvim koji joj se neće rugati i vidjeti u njoj samo njezinu bolest. A onda joj jednoga dana u život ulazi stvarni dječak Pablo koji će tek uz Fridu spoznati što znači biti prijatelj.

"Mala Frida" priča je o prijateljstvu koje nas čini boljima, odlučnosti koja nas čini neustrašivima i zamišljanju koje sve čini mogućim, ističu iz Žar ptice. No prije svega "Mala Frida" priča je o prihvaćanju, sebe i drugih. Ona će, nadamo se, pokazati kako je jedna djevojčica bez obzira ne sve prepreke koje joj život donosi odlučila u njega zakoračiti bez straha i kako je upravo zbog svoje hrabrosti postala neponovljiva Frida Kahlo, dodaju.

U predstavi igraju Amanda Prenkaj, Gorana Marin, Domagoj Ivanković, Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić.

Anica Tomić potpisuje režiju, dramaturginja i autorica teksta je Jelena Kovačić, scenografiju osmišljava Igor Vasiljev, a kostime Doris Kristić. Skladatelj je Nenad Kovačić. Scenski pokret oblikovali su autorski tim, ansambl i Anja Đurinović, dok je oblikovatelj svjetla i autor videa Igor Vasiljev.

U predstavi se koriste pjesme "Flor de canela" (meksička narodna) i "No soy de aqui" (Chavela Vargas), a izvođači glazbe su Nenad Kovačić (udaraljke, gitara, ukulele), Lucija Stanojević (violina) i Valdemar Kušan (truba).

Portret Fride korišten na plakatu rad je pobjednice natječaja likovnih radova u organizaciji GK Žar ptice, Tamare Plavljanin, učenice 3 b razreda OŠ Cvjetno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater