ZAGREB

Ljetna škola filma Šipan slavi svoj 18. rođendan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ljetna škola filma Šipan, koja ove godine slavi svoj 18. rođendan, održat će se od 4. do 14. kolovoza na tom otoku s nizom projekcija i filmskih radionica.

"Kao i svih godina priredit ćemo deset nezaboravnih dana na filmskom otoku Šipanu. I to unatoč brojnim problemima, prvenstveno financijske prirode – razlozi su svima poznati na globalnoj razini", poručuju organizatori i utemeljitelji Ljetne škole filma Šipan, Nils Neubert i Miro Bronzić.

Održat će se četiri radionice s gotovo 50 polaznika, dok večernji programi, uz filmove, donose još dramsku i glazbenu večer.

Škola je posvećena razvijanju medijske kompetencije kod djece u dobi od 9 do 14 godina, ponajprije djece otoka Šipana, koja zbog specifične situacije otoka nisu u mogućnosti tijekom godine pratiti kinematografska ostvarenja ili kazališne izvedbe jer su im najbliže kino ili kazalište u Dubrovniku. U radionice su uključena su i djeca gostiju i turista koji ljeti borave na Šipanu.

Djeca u dobi od 8 do 15 godina biraju jednu od četiri radionice: školu animiranog filma, školu igranog i/ili dokumentarnog filma, školu fotografije ili filmski dječji vrtić (za najmlađe polaznike). 

U roku od deset dana djeca dovršavaju svoj film koji se na kraju Škole premijerno predstavlja. Filmovi nastali na tim radionicama nakon toga sudjeluju na raznim domaćim i međunarodnim smotrama i manifestacijama.

U popratnom programu na projekcijama u open air kinima do sada je prikazano više stotina filmova, održani su deseci koncerata, kazališne predstave te književne i tematske večeri.

Školu otvara "Ribanje i ribarsko prigovaranje", uz nazočnost redatelja Milana Trenca, u kojemu glavne uloge imaju Rade Šerbedžija i Leon Lučev. Uoči tog filma će se prikazati kratkometražni "Magda Mozarka" ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma Bojane Momirović.

Bit će tu i nagrađivani "Otac" redatelja Srdana Golubovića, s Goranom Bogdanom, u glavnoj ulozi pojedinca koji se bori protiv sustava, te animirani film "Čarobnjakov šešir" Milana Blažekovića. 

U programu je i film "Quo Vadis Aida" Jasmile Žbanić, potresna priča o tragediji Srebrenice koja je bila nominirana za Oskara, te "Goli čovik" Obrada Gluščevića iz 1968. godine, završni dio njegove mediteranske humorne trilogije koju je ostvario u scenarističkoj suradnji s hrvatskim književnim klasikom Rankom Marinkovićem.

Posjetitelje očekuje i obiteljski film "Moj brat lovi Dinosaure", dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija.

U suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama i Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika izvest će se predstava "Mara i Kata“ Saše Božića, u kojoj glume Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini