ZAGREB

"Konsenzus bez pokrića" Nevena Sesardića u izdanju Školske knjige

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Školska knjiga objavio je knjigu "Konsenzus bez pokrića" sveučilišnog profesora, znanstvenika i komentatora društvenih zbivanja Nevena Sesardića, najavljenu kao "prvorazredan izazov intelektualnoj lijenosti i konformizmu".

Kako sa sigurnošću znati trebamo li podržati neki konsenzus, odnosno dominantno mišljenje o nekom događaju ili pojavi? Iako nema jednostavnog odgovora na to pitanje, u knjizi "Konsenzus bez pokrića" filozof i umirovljeni sveučilišni profesor Neven Sesardić kritički i analitički tematizira važne društvene teme, među kojima se ističe sve veće ograničavanje slobode govora pod izlikom suzbijanja govora mržnje.

"U knjizi Sesardić upozorava na opasnost od prihvaćanja mišljenja o kojima vlada konsenzus u društvu i čije se propitivanje ne dopušta, štoviše, izvrgava se ruglu ili sankcionira čak i kad je dovođenje takva mišljenja u pitanje i uputno i očekivano s pozicije zdravorazumskoga i logičkog razmišljanja", ističe recenzent, politolog, povjesničar i prevoditelj Boris Havel.

Pogrešan dojam da je postignut konsenzus

Sesardićeva knjiga iznimno je važna za hrvatsku javnost jer je namijenjena čitateljima koji žele kritički razmišljati o aktualnim društvenim temama, a ne olako prihvaćati površno uvriježeno mišljenje, dodaje Havel. Odlikuje se pristupačnim stilom, u kojemu ne nedostaje ni blage duhovite ironije, i jasno obrazloženim argumentima oslonjenim na logiku i znanstvene te dokumentarne izvore.

U knjizi autor pokazuje da se još i danas u javnome prostoru stvara pogrešan dojam da je postignut (ili barem približno postignut) konsenzus u raspravi o nekim važnim događajima koji su obilježili prošlo stoljeće i nastavili živjeti u 21. stoljeću. Neven Sesardić objašnjava razloge zbog kojih masovno prihvaćeno mišljenje nerijetko nije zasnovano na uvjerljivim argumentima. 

Osim uvodnog poglavlja, Nevolje s konsenzusom, u kojemu je detaljno objašnjen fenomen konsenzusa bez pokrića, knjiga sadržava još sedam poglavlja koja obrađuju vrlo specifična i raznorodna područja u kojima je uspostavljen takav lažni konsenzus: Sloboda govora i njezini neprijatelji, Sumrak obrazovanja, Useljeništvo – igra bez granica, Mit šezdesetosme, Ukidanje smrtne kazne, Camusev ostvareni san, Teroristi i njihova prava, Gajo Petrović i Praxis: od staljinizma do srpskog nacionalizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of