SPLIT

Izložbom Kažimira Hraste počinje splitska dionica ovogodišnjeg Katamaran Art projekta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?Izložbom "Osim ako..." Kažimira Hraste koja se otvara utorak u splitskoj Galeriji umjetnina započinje splitska dionica ovogodišnjeg Katamaran Art projekta, koji se po peti put održava na relaciji Split  - Jelsa, najavio je organizator.

"?Osim ako…" naziv je Hrastine intervencije u izložbenom prostoru Galerije umjetnina i Galerije Kravata, koju ?se pobliže mo?že definirati kao sintezu prostorno specifične instalacije i privremene arhitekture.

Iako se naziv na prvi pogled doima kao zgodna dosjetka, itekako je promišljen?, štoviše, ?taj? složeni veznik ne korespondira samo s konkretnim radom, već ?ga se može primijeniti na cjelokupni Hrastin umjetnički opus, ali i na povijest modernog kiparstva?, objavila je Galerija umjetnina.

Katamaran Art zajednički je projekt Muzeja općine Jelsa i Galerije umjetnina pokrenut 2018. koji se tijekom ljetnih mjeseci naizmjenično događa u Jelsi i Splitu. Naziv se referira na jednu od najprometnijih katamaranskih linija na Jadranu, Split - Jelsa, a cilj projekta je aktualizirati jednako važnu dimenziju putovanja. Radi se o prometu ideja, u konkretnom slučaju, onih umjetničkih.

Kažimir Hraste diplomirao je kiparstvo na Akademiji za likovne umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Valerija Michielija, završio je poslijediplomski studij kiparstva u Ljubljani 1984., a kao stipendist talijanske vlade proveo je jedan semestar na stručnom usavršavanju u Rimu.

Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu, gdje je i zaposlen kao redovni profesor kiparstva. Izlagao je na tridesetak samostalnih te na više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i u inozemstvu. Autor je brojnih javnih spomenika i skulptur?a, za svoj ?je ?rad dobio brojne nagrade i priznanja te državna odlikovanja?, a redoviti je član HAZU od 2022.

Izložba ostaje otvorena do 19. ?srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum