NAJNOVIJE


ROVINJ

IZLOŽBA U ZAJEDNICI TALIJANA "PINO BUDICIN" OSTAJE JOŠ DESETAK DANA: Zaplovilo dvadesetak tradicijskih brodica


Maketarska radionica dio je većeg projekta financiranog iz EU-fondova koji se bavi zaštitom i očuvanjem tradicionalne baštine Hrvatske i Slovenije. Konkretnu je radionicu od prošlog rujna vodio Alvise Benussi, koji je s grupom učenika najmanje dva puta tjedno sve do svibnja rezao, turpijao, lijepio i povezivao daščice u brodove

Puno vremena, strpljenja i ljubavi trebalo je uložiti da bi rovinjska i strana publika dobila priliku vidjeti kako su izgledali brodovi i barke naših djedova, tradicionalna plovila koja su otišla ili polako nestaju iz naših luka i upotrebe. Upravo te brodice, zahvaljujući članovima rovinjske maketarske radionice, mogu se vidjeti na izložbi "Mala barka 2" koja je rezultat suradnje Udruge Kuća o batani i Zajednice Talijana, odnosno EU-projekta Interreg V.

Maketarska radionica dio je većeg projekta financiranog iz EU-fondova koji se bavi zaštitom i očuvanjem tradicionalne baštine Hrvatske i Slovenije. Konkretnu je radionicu od prošlog rujna vodio Alvise Benussi, koji je s grupom učenika najmanje dva puta tjedno sve do svibnja rezao, turpijao, lijepio i povezivao daščice u brodove. Stvoreno je tako desetak batana, a tu su i bragoci, bateli, Columbove caravelle Pina i Santa Maria, kao i dva prekrasna polubroda (zidne makete).

U ovom stvaralačkom timu našlo se dosta zainteresiranih, no oni koji su i nakon tri mjeseca besplatne radionice maketarstva ostali uporni bili su Zlatko Herbut, Fiorella Marich, Ivana Božac, Luciano Devescovi, Elin Tatković, Sergio Sponza, Patrik Martinčić, Đani Martinčić, Mihaela Zaharija, Ornela Godena i Gordana Dandolo. Svaki od njih izradio je barem po jednu maketu broda, a svi zajedno dali su ruku u izgradnji makete posljednjeg rovinjskog batela. Njihovi brodovi sljedećih desetak dana mogu se vidjeti u Circolu, nakon čega će svaki od njih u svoju mirnu luku, na neku od polica u domu autora. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter