Uvodni program 26. Sa(n)jam knjige u Istri

IZLOŽBA U MAKINI "Gradus ad Parnassum" Maje Celija kao hommage odrastanju u Puli

Opus ilustracija "Gradus ad Parnassum" kojim se u Galeriji Makina predstavlja Maja Celija prvi je sveobuhvatniji pregled autoričinih radova u posljednjih deset i više godina u gradu u kojem je provela djetinjstvo i ranu mladost te kojem se, nakon što je još davne 2008. kreirala ilustraciju prvog Monte Librića, sad vraća kao zrela autorica, ističe kustosica izložbe Paola Orlić

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Maja Celija plakat

Maja Celija plakat


Izložba ilustracija "Gradus ad Parnassum" pulske umjetnice, dizajnerice i ilustratorice Maje Celija bit će otvorena u pulskoj Galeriji Makina u petak, 21. svibnja u 19 sati. Bit će to i prvi uvodni program u ovogodišnji 26. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se u Puli održati od 4. do 13. lipnja.  

Stuba, korak k Parnasu

"Slavna planina Parnas, mitski dom Apolona, Dioniza i zaigranih Muza u čijem podnožju leži Delftsko proročište i vrelo Kastalije čija voda nadahnjuje pjesnike, imaginarni je uspon koji od davnina savladavaju umjetnici u potrazi za inspiracijom. Svi se oni mitskom toposu i njegovim Muzama utječu s puno čežnje, stoga ne čudi činjenica da je glasoviti priručnik za sastavljanje stihova s pjesničkim frazarijem i svime što je potrebno za uzvišeno umijeće stihoklepstva tijekom vremena prozvan upravo "Gradus ad Parnassum" ili u doslovnom prijevodu: "Stuba, korak k Parnasu". Upravo tako je prigodno naslovljena i izložba radova Maje Celija u Galeriji Makina kojom se ujedno i najavljuje program 26. Sa(n)jam knjige u Istri u lipnju čiji je glavni fokus upravo Poezija, piše kustosica izložbe Paola Orlić u tekstu koji prati izložbu.

Ona naglašava da je "opus ilustracija 'Gradus ad Parnassum' kojim se u Galeriji Makina predstavlja Maja Celija (1977.) prvi sveobuhvatniji pregled autoričinih radova u posljednjih deset i više godina u gradu u kojem je provela djetinjstvo i ranu mladost te kojem se, nakon što je još davne 2008. kreirala ilustraciju prvog Monte Librića, sad vraća kao zrela autorica."

Arhetipski likovi grada

Paola Orlić objašnjava da je u ilustracijama Maje Celija - koje su nastale za u prosincu odgođeni Sa(n)jam knjige 2020., a vidjet će ih publika od 21. svibnja do 2. lipnja u Makini - evidentan hommage njenom odrastanju u Puli.

- U toj ilustraciji arhetipski, svevremenski likovi grada, svatko po vlastitom metru, utječu se mitskom brdu gdje, zlim vremenima usprkos, sigurno vođeni sajamskim Muzama, Poezija postojano i dalje stoluje ili bolje rečeno, tinja u Srcima. Revni čitači, knjiški moljci i obični znatiželjnici, roditelji s djecom i zaljubljeni parovi, zalutali avanturisti, rezignirani umjetnici, veseli pankeri, luckasti slikari, tajni ljubavnici i dokoni penzioneri, prodavači magle, kupci iluzija, žene na visokim petama i one na rubu nervnog sloma, fotografi voajeri i vječiti samci i namćori… Baš svi se oni uspinju ili silaze znatiželjno, užurbano, rasplesano, sa samo sebi znanom svrhom i ciljem, baš i oni koji dokono sjede i puše ili se pak sporo i mirno klate s noge na nogu noseći pregršt knjiga na glavi ili tek pokoju pod miškom kao svojevrsni manifest. Tu ima i onih koji doslovno ateriraju s neba poput padobranca a i onih čije se audijencije incognito u susjedstvu jedre dame na prozoru pretvaraju u lokalni bal pod maskama. Nisu zaboravljene ni mudre mačke koje svoje krzneno ruho rado maskiraju knjiškim koricama pa i pokoji Apulejev magarčić kao ljubimac koji snatri o metamorfozi kad se napije vode s izvora Kastalije pulskoga Parnasa. Ukratko, pravi Teatrino Polesano koji je Maja Celija s puno ljubavi i znalačke artikulacije arhetipova i eksponenata stvarnog gradskog života, začinjen poznatim lokalnim humorom zapakirala u iznimno lijepu i duhovitu posvetu 26. izdanju Sajma knjige, piše Paola Orlić.

Nagrađivana autorica

Maja Celija (1977.) osnovnu i srednju školu završila je u Puli. Godine 1995. upisuje studij ilustracije u Istituto Europeo di Design u Milanu, a 2000. pohađa grafički dizajn u "C. F. P. Bauer" u Milanu. Surađuje s mnogobrojnim časopisima među kojima Ventiquattro, Diario della settimana, Glas Istre, Freundin, Internazionale te izdavačkim kućama Carthusia, Editori Riuniti, Topipittori, Fatatrac, Woongjin, Milan jeunesse, Glenat editions, Bayard Presse, OQO, Orecchio Accerbo, La joie de lire, Autrement, Appletreetales, Eli edizioni, Donzelli, Leykam international, Gruppo editoriale La Repubblica- L’Espresso. Dobitnica je nagrade za dječju ilustraciju "Fiabe metropolitane" u Chioggi (2002.), nagrade "Legambiente" za knjigu "Il piccolo e gigante feroce" (2005.), nagrade "Uliks" u Balama (2005.) te nagrade "Il gigante delle Langhe - premio Emanuele Luzzati" za knjigu "Per fare il ritratto di un pesce”. Godine 1999., 2005. i 2007. izlagala je na svjetskom sajmu dječje knjige u Bologni, a 2006. i 2019. predstavljala je Italiju na Biennalu ilustracije u Bratislavi. Od 2019. predaje ilustraciju na Accademia di Belle Arti u Bologni. Živi i radi na relaciji Pula -Pesaro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater