DUBROVNIK

Izložba „Sederotonin“ Đure Sedera u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložba akademika Đure Sedera pod nazivom „Sederotonin“ otvorena je u četvrtak navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a  predstavljena su 53 djela jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti od 1975. godine do danas.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina izjavio je kako je Seder, koji zbog bolesti nije nazočio otvaranju, jedan od značajnijih hrvatskih slikara.
„Prošlu smo godinu zatvorili retrospektivnom izložbom velikana Antuna Masle, a 2020. počinjemo s još jednim velikanom Đurom Sederom. Izložba će svakako ostaviti traga jer je riječ o prvom Sederovom predstavljanju u Umjetničkoj galeriji, a tek trećem u Dubrovniku, nakon 1986. u Galeriji Sebastian i 2000. u Galeriji Klarisa. Izloženi su portreti i autoportreti te sakralni motivi i motivi tehnologije, ljudi, prirode i okruženja“, rekao je Smokvina.
Kustos izložbe povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović Sedera je nazvao doajenom hrvatskog slikarstva.
„Jako mi je drago što sam organizirao njegovu izložbu u Umjetničkoj galeriji, kao što je i njemu drago da nastupa u ovom sjajnom prostoru. Prikaz radova ističe njegove specifične postupke: bogat kolorit i impastna materija i vrlo vješta stilizacija. Pokazao je majstorstvo i u crtežima, koji su dugo stajali u ladici i nepoznat su dio njegova opusa, rekao je Gavrilović

Istaknuo je da je Seder izuzetno vitalan i uživa u izlaganju, a ovo su radovi koji zaslužuju biti izloženi. Pritom je značajne uloga autorice postava izložbe Jelene Tamindžije“, rekao je Gavrilović.

 Đuro Seder rođen je 1927. u Zagrebu, gdje je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1951. kod Antuna Mejzdića, a slikarstvo specijalizirao kod Marina Tartaglie. Bio je član grupe Gorgona. Radio je kao ilustrator i grafički dizajner do 1981., kada počinje raditi na Likovnoj akademiji u Zagrebu, gdje ima svoj atelijer i danas je profesor emeritus.  

Objavljivao je pjesme tijekom 1960-ih i 1970-ih, a u nakladi BiblioTeke godine 1978. izlazi mu zbirka pjesama „Otac iz lonca“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja strukovnih udruga, kao i počasti državne i lokalne uprave. Član je HAZU. Radovi su mu u svim najvažnijim privatnim, državnim i crkvenim zbirkama Hrvatske.
Izložba „Sederotonin“ ostaje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena do 19. travnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater