ZAGREB

Izložba "Sanjaju li biljke sutrašnjicu? Igora Eškinje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalni muzej moderne umjetnosti predstavlja od četvrtka u Galeriji "Josip Račić" izložbu riječkog vizualnog umjetnika Igora Eškinje, "Sanjaju li biljke sutrašnjicu?“.

Eškinja je izložbu osmislio za "Luku različitosti" – projekt kojim je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture 2020. U tom interdisciplinarnom projektu su, istražujući biološke raznolikosti i broj stranih biljnih vrsta riječke devastirane lučke i industrijske zone, u četvrtima Mlaka, Brajdica, Marganovo i Delta, sudjelovali i biolozi.

Fotografije pronađenih biljaka umjetnika su nadahnule za stvaranje dekorativnih tapeta koje zidove izložbenog prostora transformiraju u eksponate.

Po riječima Branka Franceschija, ravnatelja NMMU-a i kustosa izložbe, kroz projekt Europske prijestolnice kulture čija je intencija bila da internacionalno predstavi kozmopolitsko lice Rijeke kako ga vide njegovi kreatori, umjetnik je ponovno uspio realizirati koncept koji uspješno izmiče jednoznačnoj interpretaciji. 

"Distopijsko ozračje Eškinjinog izvješća o bioraznolikosti Rijeke, zapravo je upozorenje u širem kontekstu ne samo na neprekidne promjene u ekonomiji, već naravno i ekološke promjene kojima je čovjek svjesni i nesvjesni pokretač", ustvrdio je u predgovoru kataloga.

Na izloženim tapetima su motivi konkretnih biljaka podijeljeni po pojedinim gradskim četvrtima, a pri njihovom dizajnu Eškinja se vodio cijelim repertoarom prikaza floralnih motiva u povijesti proizvodnje zidnih tapeta.

Franceschi kaže kako je dizajn tapeta stoga bio u rasponu od onih koji realističan prikaz biljke ponavljaju kao uzorak s referencom na tipologiju tapeta iz razdoblja historicizma, do onih koji su različitom razinom apstrahiranja izvornog motiva odražavali estetiku visokog modernizma.

Istraživanje i izložba realizirani su u produkciji Drugog mora, u okviru programskog pravca Dopolavoro, Europske pr Europske prijestolnice kulture, Rijeka 2020.

Izložba "Sanjaju li biljke sutrašnjicu?" može se razgledati do 29. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini