ZAGREB

Izložba "Nacionalna baština: šibenska katedrala" otvorena u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Bijenalna izložba "Nacionalna baština: šibenska katedrala", posvećena temi i motivu katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, otvorena je u petak navečer u Zagrebu u Galeriji ULUPUH.

Ovo je treća izložba na temu hrvatske nacionalne baštine. Za inspiraciju odabrana je Šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. Umjetnici svih sekcija pozvani su da u svome mediju izražavanja likovno odgovore na krovnu temu stvarajući unikatno djelo, ali i možebitan prepoznatljiv umjetnički suvenir, kazala je kustosica izložbe i autorica likovnog postava Ivana Bakal.
U prvom izdanju 2015., izložba je bila posvećena kinološkoj baštini, u drugom, 2017., čipki.

Izložbu sam osmislila 2014. kao niz bijenalnih izložbi radova u svim umjetničkim medijima baziranih na našoj nacionalnoj baštini, a željela sam pozvati sve naše umjetnike na umjetnički odgovor visoke kvalitete i po mogućnosti kreativne i kulturne industrije, kazala je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu, čestitala ULUPUH-u i zahvalila umjetnicima što promatrajući i intepretirajući baštinu pomažu da se ona približi građanima i da se prezentira zašto je toliko vrijedna i zašto je treba čuvati.

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskoga kulturnog naslijeđa. Nastanak katedrale obuhvaća tri različite stilsko-razvojne faze: gotičku, mješovitu gotičko-renesansnu i renesansnu.

Večerašnjom izložbom Galerija ULUPUH otvorena je na novoj adresi Ilica 13, nakon što su umjetnici ostali bez dva reprezentativna galerijska prostora u središtu grada, galerije ULUPUH na adresi Tkalčićeva 14 i galerije hrvatskih naivnih umjetnika VIRIUS.

Ti su prostori odnedavno u privatnom vlasništvu te će biti pretvoreni u ugostiteljske objekte, kazala je kustosica Bakal i zahvalila ministarstvima kulture i državne imovine na pomoći u pronalaženju novog prostora za galeriju ULUPUH.

Ministrica Obuljen Koržinek je zaželjele ULUPH-u da novouseljeni prostor „zaživi istom onom energijom i kreativnošću“ kojim je Udruga godinama djelovala, te kazala da se raduje novom koraku u dugoj povijesti ULUPH-a.

Stvorit ćemo u Ilici, zajedno s postavom Muzeja športa, jedna novi prostor za kulturu i umjetnost i sigurna sam da će ove dvije institucije privući značajan broj posjetitelja, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater