"Imaginarni krajolici / Ptice"

Izložba Milana Marina u Gradskoj galeriji Pula

| Autor: Hina
Ilustracija

Ilustracija


U Gradskoj galeriji Pula u četvrtak 4. kolovoza otvara se izložba nagrađivanog akademskog slikara Milana Marina "Imaginarni krajolici / Ptice" kojom se ovaj izniman i plodan autor predstavlja novom kolekcijom radova.

Umjetnik projekt uvjetno dijeli na dva dijela, dvije teme: Imaginarni krajolici i Ptice, ističe se u najavi. Ovom izložbom, imaginarnim teritorijima i ptičjim letom, nudi se ideja slobode, zamisao neograničenog kretanja, svojevrsne bezbrižnosti, spontanosti trenut(a)ka.

Umjetnik to postiže atmosferama koje asociraju prostor. 

Radovi obuhvaćeni izložbom izvedeni su kombinacijom tehnologija - miješanjem slikarskih i neslikarskih materijala, uz propitivanje njihove kompatibilnosti. Marin koristi pijesak, zemlju, pigmente boje, materijale iz građevinarstva poput ljepila, mase za fugiranje. Umjetnik ovu tehniku razvija niz godina, a komentira je kao "rezultat postupaka koji asocira na slikarsku tehniku fresco, kombiniranu na neki način s postupkom sgrafito".

"Ovaj umjetnik, unatoč godinama tretiranja gestualnosti kao osobne interpretacije svijeta, još uvijek je intenzivan. Uvodeći povremeno u cikluse neke nove elemente, na ponekad izmijenjenom karakteru pozadine, oni uvijek bivaju ponuđeni iskreno i svježe. Djeluju kao isječci nekoga golemoga ekspresionističkog uratka, referirajući se na modernizam prošlog stoljeća, nalazimo se pred još jednom reinterpretacijom ekspresije. Milan Marin ne rastapa oblike, već gradi djelo polazeći od geste, ponekad planirane, a češće trenutne. Iskrenošću i prepoznatljivim rukopisom, umjetnik ostvaruje djela koja nadilaze prosjek ili konvencije te se pojavljuju kao sasvim osobno, autorsko djelo. Divljenje izaziva njihova uvijek nanovo ostvarena svježina", stoji u popratnom tekstu recenzenta Eugena Borkovskog.

Milan Marin (1955.) diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani te magistrirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini i drugdje. Za svoj rad dobio je više od pedeset međunarodnih nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama, a dvije skulpture na javnim površinama grada Umaga. Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Živi i radi u Umagu.

Izložba se u Gradskoj galeriji Pula može pogledati do 30. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater