ZAGREB

Izložba "Lica gladi" u Etnografskom muzeju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Lica gladi", kojoj je cilj podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane te važnosti pripreme uravnoteženih obroka za sve dobne skupine, otvara se u četvrtak navečer u Etnografskom muzeju, koji tu izložbu organizira s Institutom za etnologiju i folkloristiku.

Autorice izložbe Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja i Melanija Belaj iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, ovom izložbom žele dati tek mali uvid u duboku problematiku gladi, postaviti pitanja i otvoriti raspravu, ne želeći pritom davati odgovore i nuditi rješenja.

"U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu", ističe se u najavi izložbe.

Tema gladi na izložbi nije prikazana samo kroz povijest nego je posebno naglašena i borba protiv gladi u današnjem društvu. S fokusom ponajprije na Hrvatsku, posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu. 

"Gladi kao činjenice u današnje doba postali smo svjesniji tijekom kriznih vremena koja su pogodila svijet poput pandemije i lockdowna, a Hrvatsku i potresi u Zagrebu i njegovoj neposrednoj okolici te Sisačko-moslavačkoj županiji (u Petrinji, Sisku i Glini). Nedavno započet rat u Ukrajini stubokom mijenja gospodarsku sliku ne samo Europe već i svijeta te utječe na raspodjelu hrane, namirnica, njihove dostupnosti i uzrokuje oskudicu, neimaštinu i – glad", ističe se u priopćenju.

Temi gladi autorice pristupaju s triju aspekta - prvi se odnosi na borbu protiv gladi, u drugome promatraju glad kao sredstvo kojim se može manipulirati masama, ali i pojedincima, a treći je posvećen odnosu gladi i tijela.

Budući da je cilj projekta "Lica gladi" podizanje svijesti o problemu gladi te poremećaja prehrane, uz izložbu se planira niz edukativnih aktivnosti, poput radionica u suradnji s Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, znanstvenih i stručnih predavanja, radionica o zdravoj hrani za djecu i odrasle, predstavljanja lokalnih kuhinja i slično.

Izložba je otvorena do 2. svibnja 2023. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter