ZAGREB

Izložba "Kako je Zagreb dobio Animafest" otvorena u Hrvatskom državnom arhivu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Kako je Zagreb dobio Animafest", otvorena u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu, podsjeća na dugu tradiciju animiranog filma u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i na Želimira Matka koji je bio među najzaslužnijima što je Svjetski festival animiranog filma osnovan.

Na desetak panoa i uz popratne materijale, korespondenciju, fotografije, knjige snimanja, festivalske prospekte i dokumente izložba autora Lucije Zore, Nine Kolar i Mladena Burića, vraća posjetitelje na same početke animacije kod nas prije sto godina, ali i otkriva manje poznate činjenice o zaslugama Matka direktora prvih dvaju izdanja Animafesta. 

Želimir Matko cijeli svoj radni vijek posvetio je animiranom filmu, radeći u Zagreb Filmu i organizirajući festival za koji je uspio dobiti licenciju, i njemu u čast nazvana je nagrada publike Mr. M. HDA je 2021. otkupio gradivo vezano uz njegovo djelovanje.

Jedan od autora izložbe, Mladen Burić, rekao je da se na ideju o izložbi došlo nakon što se otkrila zanimljiva korespondencija, na kojoj zahvaljuje obitelji, a koja je pokazala koliko je bilo izazovno i složeno u  sklopu međunarodnog udruženja ASIFA dogovoriti da Zagreb dobije tako značajan festival.

"Izložba nije velika, ali vrlo dobrim izborom materijala osvjetljava povijest animiranog filma i govori o njegovom bogatstvu u Zagrebu, ali i o Matku zahvaljujući kojem Animafest danas slavi 50 godina", rekao je ravnatelj HDA Dinko Čutura.

Otvarajući izložbu u ime ministrice kulture Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, napomenuo je kako se nakon 50 godina treba zahvaliti svima koji su utkali u sebe to golemo stvaralaštvo.

Izložba je realizirana kao dio programa ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna arhiva, a koji je HDA posvetio zaštiti filmske baštine.

Njezin prvi dio posvećen je razvoju animacije u Hrvatskoj od samih početaka i prvih eksperimenata u animaciji do 70-ih godina prošlog stoljeća i jednog od najznačajnijih poglavlja u povijesti animacije – Zagrebačke škole crtanog filma. 

U drugom se dijelu pomoću sačuvane dokumentacije Želimira Matka (1929.-1977.) predstavlja njegov doprinos razvoju i promociji našeg animiranog filma u svijetu i rekonstruiraju se okolnosti koje su dovele do osnivanja Festivala. 

Predstavljeni su sačuvani dokumentarni materijali snimljeni tijekom prvog izdanja Festivala i mnoštvo popratnog gradiva iz kolekcijâ Hrvatskog državnog arhiva koje se odnosi na povijest hrvatske animacije.

Izložbu je priredila Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, koja čuva oko 6000 naslova nacionalnoga filma, i 102 000 minute snimljenog materijala, te se sustavno bavi zaštitom filmskoga gradiva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini