ZAGREB

Izložba "Horizont" Ane Mušćet u Galeriji Spot

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Horizont" Ane Mušćet, koja se otvara 29. studenog u zagrebačkoj Galeriji Spot, premijerno predstavlja fragmente njezinog trogodišnjeg umjetničkog istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije, vezano uz nestale i zatočene osobe tijekom Domovinskoga rata.

Predstavljeni rad polazi od jednog konkretnog pejzaža "kao tihog arhiva iskustava i sjećanja, kao mjesta u kojem je ono što je nestalo i dalje konstantno prisutno", najavljeno je.

Po riječima autorice predgovora Jelene Pašić, izložba polazeći od činjenica o nestalim i nasilno odvedenim osobama tijekom Domovinskog rata, nastoji u dezorijentirajućem krajoliku, u kojem su nataloženi tragovi individualnih i kolektivnih sudbina, uspostaviti smjerokaze, otvoriti mogućnosti za drugačiji pogled, pripremiti oko da vidi na nov način, da traga za onime što mu izmiče, što nije u vidokrugu. 

Riječ je o nizu fotografskih kolaža, a fotografija, koja ima važnu ulogu u procesima dokumentacije i identifikacije, ovdje je i dio predodžbe, imaginacije. 

"U njoj je prizor izlomljen, pun rezova, ali i spojnica, linija u kojima se dodiruje ono neočekivano. Poput povjerljivog svjedoka, fotografija čeka da se njezine riječi interpretiraju, da se njezina sintaksa formira kako bi se u njoj pronašla značenja, baš kao što i praznina čeka da ju se ispuni smislom", ustvrdila je. 

Kako se podsjeća u najavi, u Domovinskom ratu nestalima se smatraju 1853 osobe, za njih 1455 nije poznata sudbina, dok je za 398 osoba nepoznato mjesto ukopa posmrtnih ostataka. 

Ana Mušćet (1981.) magistrirala je 2016. na Odsjeku za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Slavomira Drinkovića, s najvećom pohvalom Summa Cum Laude. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost, i ruski jezik i književnost magistrirala je 2010. 

Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, finalistica je Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica je Posebne rektorove nagrade te dviju Dekanovih nagrada za uspješnost u radu. 

Za rad o Golom otoku, "Na promjenu zraka", stručni žiri predvođen američkim umjetnikom Geryjem Hillom dodijelio joj je 2015. Freedom Award na VII Passion for Freedom festivalu u Londonu. Dobitnica je Posebnog priznanja za ostvarenje od međunarodne važnosti, Dies Academicus 2015. 

Niz nagrada nastavila je na 25. slavonskom biennalu 2016. gdje osvaja Grand Prix za rad "Zastave", a 2017. i Nagradu publike na istoj izložbi. Godine 2019., Zaklada Adris dodijelila joj je nagradu u kategoriji Stvaralaštvo.

Radovi joj se nalaze u zbirkama suvremene umjetnosti u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Galeriji umjetnina u Splitu, a od 2020. u fundusu Galerije Antun Augustinčić. Umjetnička je suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. 

Autorice izložbe "Horizont" su Ana Mušćet, Jelena Pašić i OAZA, a može se razgledati do 17. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater