ZAGREB

Izložba Dimitrija Popovića "Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Moderna galerija otvara u subotu u Studiju "Josip Račić“ izložbu Dimitrija Popovića "Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija", čime se pridružuje obilježavanju 500. obljetnici smrti tog renesansnog genija.  

Po riječima Dimitrija Popovića, naziv izložbe izveden je iz oprečne percepcije Leonardovog genija, božansko se odnosi na njega kao tvorca savršene mistične ljepote, estetičara, apologeta ljubavi i pronalazača, a demonsko je tu jer je bio optužen za sodomiju, seciranje leševa, mizantrop koji filozofiju pretpostavlja kršćanstvu.

Izložba je, u skladu s temom, koncipirana u dva dijela - prvi predstavlja njegove radove nastale između 1980. i 1983., a drugi recentna djela.

Radovi iz prvog dijela bili su izloženi 1982. u zagrebačkoj galeriji Šira te  kao ciklus radova "Omaggio a Leonardo” u milanskoj Palači Sormani, u okviru izložbe "Leonardo a Milano 1482–1982", posvećenoj jubileju umjetnikova boravka u Milanu i službi u obitelji Sforza.

Stari se radovi fokusiraju na Leonardovu preokupaciju prolaznošću života i smrću i reflektiraju njegovu tipičnu sklonost u suprotstavljanju lijepog i ružnog, koji su još moćniji jedno zbog drugog, ocijenio je Popović u tekstu o izložbi.

Za razliku od starih kompozicija, napomenuo je, noviji radovi donose organske forme komponirane s geometrijskim elementima linija i ploha što simbolički ukazuje na Leonardovu zaokupljenost geometrijom i matematikom, odnosno proučavanje čovjekove anatomije i proporcija ljudskog tijela.

"U njima se simbolički također odražava spoj dvojnosti Leonardove stvaralačke prirode, stvarno i imaginarno; mistično i racionalno, istančani poetski osjećaj i analitička preciznost", ustvrdio je.

Dimitrije Popović, slikar i pisac (Cetinje, 1951.) završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1976. godine, a tijekom boravka u Parizu 1974 upoznaje se s pariškim kolekcionarom Jeanom Davrierom pa u odabiru njegove nadrealističke zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller, s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonor Fini i drugima.
 
Dosad je imao sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost. O njegovom je djelu objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige iz beletristike.
 
Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca.
 
Njegova izložba u Studiju Moderne galerije će biti otvorena do 5. siječnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater