premijera u INK

"ISTRA TI MILA MATERINA" Diplomska predstava koja propituje posebnosti Istre bez dramskog teksta

Autorskim projektom "Istra ti mila materina" želimo se osvrnuti na istarsku prošlost, fokusirajući se na ljudske sudbine koje su na vjetrometini povijesti tog kraja doživjele i vlastite turbulencije. Tako u centar stavljamo malog čovjeka s osobnom pričom, kazao je redatelj predstave Rok Olaf Pečečnik

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Istra ti mila materina" naziv je posljednje predstave u ovom dijelu sezone na repertoaru Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, a premijera je u srijedu, 25. svibnja s početkom u 20 sati. Reprize su na programu od četvrtka do subote također u 20 sati. Riječ je o predstavi u režiji Roka Olafa Pečečnika, koja je najavljena na jučerašnjoj konferenciji za novinare u INK-u, gdje se predstavio dio brojnog ansambla.

- Drago mi je da naslovom posvećenom upravo Istri završava ovaj dio kazališne sezone, i drago mi je da u njoj sudjeluje KUD "Mate Balota" iz Raklja, kazao je umjetnički voditelj INK-a Luka Mihovilović.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić naglasila je da Čakavska scena djeluje već 15 godina, te napomenula kako je 2008. godine bila na rasporedu predstava "Riva i druxi" Milana Rakovca, a sada je tu kontrapunkt toj predstavi, predstava mladog Roka Olafa Pečečnika koja prikazuje jednu drugu verziju Istre. Akteri ove predstave dolaze iz raznih krajeva, a važna je i ta raznovrsnost.

Pročelnik županijskog Odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica kazao je da je Čakavska scena INK-a iznimno bitna, te naglasio da je čakavština jezik emocija.

Rok Olaf Pečečnik izrazio je veliku zahvalnost ravnateljici INK Gordani Jeromela Kaić što je prihvatila njegovu ponudu, jer je on ovdje nov, a ovu je predstavu prijavio kao diplomsku predstavu.

- S dogovorima smo krenuli još u doba korone, a obrađene su istarske teme, specifičnosti, taj baštinski prostor, a budući da sam polu Istrijan, bilo mi je jako zanimljivo raditi na istraživanju tih tema, kao i prikazivanju istarske melankolije i erotike. U predstavi sudjeluju i članovi KUD-a "Mate Balota" i glumci iz raznih krajeva, bilo je potrebno uloviti cijeli taj istarski svijet. Autorskim projektom "Istra ti mila materina" želimo se osvrnuti na istarsku prošlost, fokusirajući se na ljudske sudbine koje su na vjetrometini povijesti tog kraja doživjele i vlastite turbulencije. Tako u centar stavljamo malog čovjeka s osobnom pričom, kazao je Rok Olaf Pečečnik.

Dramaturginje Antonela Tošić i Tamara Damjanović kazale su da su tijekom proba bili smješteni na Punteri, te da su na taj način upili dio istarske specifičnosti. Naglasile su da ovo nije dramska predstava, to je teatar estetike, glumci nose jezgru, iako u biti dramskog teksta i nema.

U predstavi sudjeluje pet profesionalnih glumaca - Anuša Kodelja, Ena Jagec, Ivan Čuić, Ivan Raffaelli i Dominik Dolenc, deset članova Kulturno-umjetničkog društva "Mate Balota" Rakalj: Erik Percan, Luka Lupetina, Cvitko Brgić, Nevija Grgorinić, Klaudio Knapić, Ljiljana Miloš, Željko Percan, Tea Dobran, Filip Raponja i Stela Lučić Jozak te pjevačica Elis Lovrić koja je i profesionalna glumica, a ujedno je i autorica glazbe za predstavu.

Elis Lovrić kazala je da se veseli što su je pozvali za rad na tom projektu, te naglasila: "Istra zaboravlja ljude, i lijepo je da se krenulo u takav projekt očuvanja dijela baštine."

- Ovi ljudi su sjajni, bez obzira na glumačko iskustvo, oni rade i po 18 sati na dan. Drago mi je i da je šjor Torbica, koji drži torbicu sa šoldima, omogućio realizaciju ove predstave, a Rok je progovorio emocionalno o svim slojevima Istre, on je duboko osjetio finoću duha. Hvala svima što su prepoznali moj rad i zvali me dok sam živa, kazala je Lovrić.

Dominik Dolenc kazao je da je na ovim daskama glumio s devet godina zadnji put, kao član Dramskog studija pod vodstvom Roberta Raponje, a da se za rad na predstavi koristio i vizijom kroz prizmu svoje bake.

- Drago mi je da sam sada ovdje i kao diplomirani glumac, što sudjelujem u tako zanimljivoj predstavi, rekao je.

Josip Knapić iz rakljanskog KUD-a "Mate Balote" ne krije zadovoljstvo što sudjeluju ponovno u predstavi pulske kazališne kuće, podsjećajući kako su godinama unazad surađivali u jednoj predstavi Roberta Raponje posvećenoj upravi Baloti.

Scenograf predstave je Branko Hojnik, kostimografkinja je Matea Bendetti, a oblikovatelj svjetla je Dario Družeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini