NOVI PROJEKT

INES PLETIKOS: Istaknuta redateljica i producentica u Puli počela snimanje dokumentarnog serijala "U ime oca"

| Autor: Zoran ANGELESKI
Ines Pletikos (Arhiva)

Ines Pletikos (Arhiva)


Vrijedan novi filmski projekt istaknute pulsko-zagrebačke redateljice i producentice Ines Pletikos, dokumentarni serijal "U ime oca" o ličnostima koji su ostavili ogroman trag u istarskoj kulturnoj povijesti 20. stoljeća, počeo se ovih dana realizirati na više pulskih lokacija.

U ovoj početnoj fazi, projekt obuhvaća biografije neponovljivog istarskog pedagoga i slikara Ivana Obrovca te dvojice velikih glazbenika i ličnosti Francija Blaškovića i Livija Morosina, a slijede još tri epizode: o Bošku Obradoviću, pjesniku, kulturnom djelatniku, osnivaču pulske rock grupe Atomsko sklonište i pulskog Sajma knjiga, zatim Martinu Bizjaku, slikaru, dugogodišnjem uspješnom direktoru Pulskog filmskog festivala, osnivaču Društva likovnih umjetnika Pule, Filmskog kluba "Jelen" i MAFAF-a (Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma) te Milanu Rakovcu, književniku, publicistu, od utemeljenja vrlo aktivnom članu Čakavskog sabora i inicijatoru Foruma Tomizza.

Jučer je u Rojcu slikar Robert Pauletta, kao i par dana ranije kipar Eros Čakić, govorio pred kamerama o svom učitelju, duhovnom ocu Ivanu Obrovcu, dok će danas pulska arhitektica Breda Bizjak približiti svog oca Martina Bizjaka. Slijede epizode u kojima će djeca, danas uspješni umjetnici i kulturnjaci, govoriti o svojim očevima - direktorica pulskog sajma knjige Magdalena Vodopija o svom ocu Bošku Obradoviću, glumica i ravnateljica Drame osječkog HNK-a Petra B. Blašković o svom ocu Franciju Blaškoviću, glazbenik Marino Morosin o svom ocu Liviju Morosinu… dakako i Tamara Obrovac o svom ocu, profesoru Obrovcu koji nas je napustio prije nepune dvije godine

U produkciji Hrvatske radio televizije, koncept ovog dokumentarnog serijala osmišljen je na način da njihova biološka ali i duhovna djeca, govore o svojim očevim i njihovom intelektualnom i duhovnom nasljeđu.

- Mi smo svi duhovna djeca tih ljudi! Ogroman je njihov pionirski doprinos kulturi Istre druge polovine 20. stoljeća. Generacije na koje su utjecali danas stvaraju suvremenu umjetničku i kulturnu scenu Istre, no bez polazišta koje su naslijedili od svojih "očeva", to ne bi bilo moguće. Ovaj serijal će doprinijeti osvještavanju i valorizaciji veličine istarske kulture 20. stoljeća, kaže redateljica Ines Pletikos

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini