ZAGREB

Hrvatski filmski savez otvara svoj arhiv u MUO

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatski filmski savez (HFS) je u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, otvorio svoj arhiv kratkih filmova koji se prikazuju i prikazivat će se kontinuirano u okviru nedavno predstavljenog novog postava zbirke fotografije.

Filmovi se prikazuju uz postav, a mijenjat će se u šestomjesečnim tematskim i autorskim ciklusima, najavljeno je iz HFS-a.

Uz izložbu fotografija Tomislava Gotovca u sklopu postava tako se mogu vidjeti njegovi rani eksperimentalni filmovi strukturalnoga usmjerenja, prikazat će se manifestni "Prijepodne jednog fauna" (1963) u produkciji Kinokluba Zagreb i “beogradsku trilogiju” (Pravac, Plavi jahač i Kružnica) iz 1964. godine.

U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, Muzej i HFS u okviru prvog ciklusa također predstavljaju izbor ranih autorskih filmova Oktavijana Miletića iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća.

Među njima su dokumentarci "Zagrebački Hollywood" (1927), "Zagreb u svjetlu velegrada" i "Jadranske idile" (1934) te pet kratkih igranih filmova uključujući i čuveni "Šešir" iz 1937.

Muzej za umjetnost i obrt predstavio je početkom tjedna nove postave zbirki fotografije, dizajna, kao i obnovljene zbirke satova, bjelokosti, metala i zvona, stakla, keramike i mode.

Stalni postav fotografskih zbirki sada je tematski podijeljen na cjeline Povijest fotografije u Hrvatskoj kroz tri segmenta: Studijska fotografija, Fotoreportaža i Amaterska fotografija; Fotografija i umjetnička praksa nakon 1960., te Povijest fotografskih tehnika i Fotooprema.

Svakoj cjelini pridružen je edukacijski dio u obliku prezentacija i proširenih legendi, dok će se filmski program kontinuirano kreirati u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum