ZAGREB

Hrvatski filmovi u natjecateljskim programima festivala u Varšavi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U natjecateljskim programima 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, koji će se održati od 14. do 23. listopada, prikazat će se niz hrvatskih filmova, od kojih će svjetske premijere imati "Tragovi" i "Dječak".

"Tragovi" su dugometražni prvijenac Dubravke Turić, u čijem je središtu mlada znanstvenica koja proučava tragove na stećcima, no njezina antropološka studija prerasta u traženje intimnih odgovora. Uz Mariju Škaričić, glume Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

"Dječak" je kratkometražni igrani film Hrvoja Mabića koji  kroz priču o obitelji razapetoj između želje da pomognu i straha od nepoznatog progovara o pitanju izbjeglica i netrpeljivosti prema strancima. U filmu glume Alena Džebo, Mario Knezović, Edvin Ibrahim i Ismet Čolić. 

U službenim natjecateljskim programima prikazuju se još i nagrađivani film, hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara, "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, manjinske koprodukcije "Vizija leptira" Maksyma Nakonechnyija, "Praznik rada" Pjera Žalice  i "Majka" Zornitse Sophije.

"Sigurno mjesto" sudjelovat će u natjecanju Creme de la Creme. Svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Locarnu i osvojio čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film. Time je postao prvi hrvatski film od osamostaljenja koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade. 

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinala, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater