ZAGREB

Hrvatski filmovi na 65. DOK Leipzigu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U raznim sekcijama 65. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, koji se održava od 17. do 23. listopada, sudjeluje niz hrvatskih filmova. 

Kratkometražni animirani film "Pozdrav suncu" Darka Masneca na DOK Leipzigu natječe se za nagradu koju dodjeljuje žiri sastavljen od članova iz festivalske publike.

U tom će se natjecateljskom programu prikazati 10 naslova iz cijeloga svijeta, a zajedničko im je što, ističu s festivala, izazivaju emocije i iskazuju subjektivan pogled na svijet koji je mahom duhovit, iznenađujuć i topao. 

Program Panorama, namijenjen kratkometražnim naslovima, donosi novi animirani uradak nagrađivanog dvojca Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda, "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja" te dokumentarni "Babajanja" Ante Zlatka Stolice.

Najmlađa publika imat će prilike pogledati i slovensko-hrvatsko koprodukciju, "Mišja kuća" Timona Ledera, a još se dva filma nastala pod okriljem hrvatskim producentskih kuća prikazuju u sklopu programa posvećenom slovenskoj animaciji.

Riječ je o manjinskoj koprodukciji "Noćna ptice" Špele Čadež i o filmu "Ja već znam što čujem" Darka Masneca. Slovenska animatorica Špela Čadež održat će i masterclass u sklopu industrijskog dijela festivala. 

Uz to, 22. listopada u Poljskom institutu u Leipzigu, održat će se poseban program "5x5 - kratkometražni filmovi s Istoka" s 25 naslova iz Hrvatske, Češke, Estonije, Poljske i Slovačke.

U industrijskom dijelu festivala predstavit će se dva dokumentarna filma s hrvatskim koproducentima, "Blum" Jasmile Žbanić i "Sunset" Miloša Jačimovića.

Ovogodišnji DOK Leipzig prikazat će 255 filmova i XR projekata iz 55 zemalja. Pobjednički naslovi u konkurenciji dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova automatski su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini