ZAGREB

HDLU reagirao na vandalizaciju rada Igora Grubića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) osudilo je vandalizaciju umjetničkog djela Igora Grubića na zgradi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Grubićeve grafite Mickeya Mousea izvedene u stilu Banksyja pod zajedničkim nazivom 'We Are All Children of Revolution', nepoznati je počinitelj u noćnim satima s utorka na srijedu išarao ustaškim znakovljem i desničarskim porukama protiv Antife i 'komunjara'.

Umjetnik je rad u garaži MSU-a izveo 2009. uz pomoć studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti povodom otvorenja nove zgrade MSU-a, sa sloganima o društvenoj i osobnoj revoluciji, zapadnjačkim vrijednostima u tranzicijskim okolnostima.

"Svaka vrsta vandalizacije nad umjetničkim radovima u javnom prostora kažnjiva je i svojevrsni kulturocid", ističu iz HDLU-a.

Dodaju kako su radovi koje oni i njima slične organizacije provode u javnim prostorima imaju intenciju estetizacije, za bolju i ljepšu vizuru Grada Zagreba, a u skladu sa svojim poslanjem dužim od 150 godina da razvijaju vizualnu kulturu i potiče umjetničko stvaralaštvo.

Igor Grubić međunarodno je priznat i višestruko nagrađivani umjetnik te dugogodišnji član HDLU-a. Kao multimedijalni umjetnik djeluje od početka devedesetih, realizirajući umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove.

Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama.

Iz MSU-a su poručili da se traže počinitelji, te da će se rad obnoviti i ponovno izvesti uz pomoć šablona i samog umjetnika.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini