ZAGREB

HDD galerija: Izložba "Dizajn+izložbe: Sedam primjera inovacija“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložba "Dizajn+izložbe: Sedam primjera inovacija“, koja tematizira specifično područje dizajna izložbenih i muzejskih postava u Hrvatskoj u proteklom desetljeću, otvara se u ponedjeljak, 16. prosinca u zagrebačkoj HDD galeriji, uz razgovor na tu temu.

Kustoski tim izložbe, mladi povjesničari umjetnosti  Martina Bobinac, Tena Starčević, Ivana Šešlek i Dario Vuger osmislili su izložbu kako bi posjetiteljima približili praksu dizajniranja izložbi u Hrvatskoj te dodatno osvijestili značaj dizajnera i njihovu aktivnost u izložbenim i muzejskim prostorima učinili vidljivijom.

"Izložba nema pretenziju predstaviti objektivan pregled ili panoramu dizajna izložbenih postava u Hrvatskoj, već se koncentrira na različite načine promišljanja uloge dizajna u kontekstu muzejskih i galerijskih izložbi", najavljeno je iz HDD galerije.

Umjesto fotografske ili videodokumentacije, predstavljeno je sedam odabranih primjera dizajna izložbenih postava upustivši se u dijalog s njihovim autorima s namjerom da iznađu zajednička rješenja.

Stvaranje izložbe, kažu kustosi, složen je proces u kojem redovito sudjeluju akteri različitih profesija, a tajna uspješnih izložbi počiva na interdisciplinarnoj suradnji i dijalogu svih uključenih.

U središte interesa izložbe smjestili su dizajnere koji svojim inovativnim rješenjima pomažu učiniti izložbe i njihove narative komunikativnijima i pristupačnijima pospješujući sam doživljaj, te su se usredotočili na konkretne primjere nastale u posljednjih deset godina.

"Prihvatili smo izazov te osmislili koncept kojim smo željeli objasniti s kakvim se sve problemskim zadacima dizajneri prilikom osmišljavanja izložbenih i muzejskih prostora susreću i na koje ih načine rješavaju", ustvrdili su u najavi.

Kustosi su odabrali dizajnere i dizajnerske timove sa što različitijim pristupima, koji su  samostalno odabrali svoje projekte za izložbu.

"Projekti koje smo izdvojili za izložbu međusobno se razlikuju u pristupima, načinima razmišljanja, estetskim i tehničkim karakteristikama, ali sve ih povezuje uspješna vizualna i prostorna komunikacija muzejskog ili galerijskog sadržaja", istaknuli su.

Za ovu priliku Sanja Bachrach & Mario Krištofić, Studio Bilić_Mueller, Damir Gamulin & Antun Sevšek, Vanja Ilić & Branka Donassy, Oaza, Nika Pavlinek & Damir Prizmić te Marko Rašić & Vedrana Vrabecko osmislili su načine da logiku pojedinih dizajnerskih rješenja, ili nekih njihovih važnih elemenata, predstave u formi mini-instalacija, intervencija u prostoru ili pak interaktivne igre s dokumentacijom o pojedinim izložbama.

Predstavljeni su postavi ili elementi postava izložbi Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole (MUO, 2015.), NO arhiv: 10 razloga za otvoreni digitalni arhiv konceptualne i neoavangardne umjetnosti (MSU, 2012.), Memorijalni centar Lipa pamti (stalni postav, 2015.), Otvoreni atelier Donassy (2012.),  Muzej Apoksiomena (stalni postav, 2016.), Croatian Contemporary Design "In a Nutshell“ (modularni postav putujuće izložbe, 2010.), My favorite CD shop (Galerija Forum, 2012.).

S kustoskim timom surađivali su zagrebački Filozofski fakultet - Odsjek za povijest umjetnosti (profesorica Jasna Galjer), Muzejski dokumentacijski centar (Lada Dražin Trbuljak, muzejska savjetnica).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater