Fotografije studenata

GROŽNJAN Vrijednosti kemijske tehnologije u fotografiji

| Autor: Luka JELAVIĆ
Fonticus (snimio Luka Jelavić)

Fonticus (snimio Luka Jelavić)


Gradska galerija Fonticus i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, upriličili su u toj grožnjanskoj galeriji izložbu fotografija studenata BA studija te akademije, polaznika radionice održane u Grožnjanu, pod nazivom "Alternativni fotografski procesi". Radionicu je vodio Vjeran Hrpka s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Tijekom pet dana rada polaznici su usvojili nesvakidašnje fotografske tehnike, poput cijanotipije, saltprinta i tehnike mokre kolodijske ploče.

Osim tehničkih osnova studenti, polaznici radionice, usvojili su i pripremu različitih kemijskih otopina za izradu fotografija, snimanje kamerom velikog formata, te usvojili znanja kako svoje autorske ideje realizirati u nekoj od tehnika. To je potpuni odmak od sveprisutne digitalne tehnologije, a studenti su kroz predstavljene radove pokazali da fotografske tehnike koje su mnogi odavno spremili u povijesne enciklopedije, iznova postaju aktualne pokazujući originalnost trenutka na poseban i drugačiji način.

U radionici su sudjelovali i svoje fotografije izrađene kemijskom tehnologijom pokazali studenti David Bakarić Mihaljević, Eva Basta, Mia Cvitković, Dora Čaldarović, Kala Eror, Ivor Lapić, Petar Lebinec, Tin Ostrošić, Vid Redža, Eva Šustar, Ivan Tripar i Leonarda Vrček. Radionicu su organizirali Bojan Mrđenović i Davor Konjikušić s Katedre za fotografiju ADU. Gost predavač je bio fotografi i istraživač Miljenko Smokvina. U organiziranju uspješno održane radionice u Grožnjanu i prezentaciji radova sudjelovali su Darija Petković i Jelena Blagović (Katedra za fotografiju ADU), Zrinka Šamija (ADU), Hrvatska glazbena mladež i Gradska galerija Fonticus Grožnjan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater