ZAGREB

Grand Prix One Takea filmu "Pošalji mi poruku kad stigneš doma xx"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački kratkometražni igrani film "Pošalji mi poruku kad stigneš doma xx" redatelja i scenarista Niklasa Bauera osvojio je Grand Prix 12. One Take Film Festivala, koji je završio u subotu dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Tuškanac.

O najboljem filmu snimljenom u jednom kadru odlučivao je žiri u kojem su bili Morteza Fereidouni (Iran), Tanja Lacko (Hrvatska) i Tomislav Šoban (Hrvatska).

U obrazloženju nagrade istaknuli su da ih je film osvojio od trenutka kad su ušli u taxi s protagonisticom filma, u kojemu se povratak s noćnog izlaska pretvorio u napetu priču s neizvjesnim krajem koja se može dogoditi svakom od nas. 

"Film vješto koristi sva izražajna sredstva od preciznog plesa kamere, rasvjete, dizajna, preko emocije glavne glumice do glasa vozača taxija. Neugoda i napeta atmosfera se uvuče pod kožu gledatelja i ostaje u mislima dugo nakon gledanja filma”, ustvrdili su.

Film je nastao nakon što se u ožujku 2021. na društvenim medijima pojavio pokret #textmewhenyougethome, putem kojega su žene iz cijelog svijeta počele dijeliti iskustva seksualnog zlostavljanja, a što je redatelja potaknulo da preispita svoje ponašanje i doprinese većoj sigurnosti u društvu.

Niklas Bauer  filmom se profesionalno bavi od 2014., a karijeru je započeo kao asistent produkcije na nekoliko projekata u Berlinu, primjerice na popularnoj seriji "Tatort: Söhn & Väter" te na kratkometražnom filmu za djecu "Flaschendrehen".

Na studiju filma na Hochschule Darmstadt snimio je nekoliko kratkih igranih i oglasnih filmova te dokumentaraca, a njegov je kratki film "A Day in the Life of a Boy" prikazivan diljem svijeta. Pripadnik je LGBTQI+ zajednice i upravo mu je osjećaj kada se nekoga doživljava drugačijim česta tema filmovima. 

U ovogodišnjoj konkurenciji One Takea bila su 23 filma iz 16 zemalja, a filmovi su prikazivani u sedam programskih kategorija: One Take in Space, Almost One, Black and White, One for Her, One Way Out i Last Take. 

Festival, koji se fokusira na estetski čin filmskog djela, dok jedan kadar smatra samo okvirom u kojem se kreću ideje, priče, emocije, ove se godine održao u hibridnom formatu, u Multimedijalnom centru Studentskog Centra i kinu Tuškanac, dok se dio programa mogao pratiti i na festivalskoj internetskoj stranici.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum