do 30. prosinca

GODIŠNJA IZLOŽBA "Od izvornika do prijevoda"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Izložba

Izložba


"Od izvornika do prijevoda" naziv je godišnje izložbe postavljene u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula na kojoj članovi Društva hrvatskih književnih prevodilaca izlažu prijevode koje su izradili od protekle izložbe.

Cilj izložbe, koja prikazuje objavljeni prijevod, prevoditeljevu biografiju i bibliografiju, i ono najvažnije, usporedbu izvornika i prijevoda, dvojak je: kao prvo transparentno predstavljanje ključnog dijela aktivnosti DHKP-a, koji najčešće ostaje neotkriven, jer se o uspješnosti sudi isključivo temeljem konačnog proizvoda, dakle samo jedne strane procesa, i kao drugo stvaranje svijesti o parametrima prevoditeljskog zadatka, čime se prevoditelju u jednakoj mjeri pripisuju (umjetničke) zasluge, kao što ga se i opterećuje odgovornošću za gubitke i iskrivljenja u odnosu prema izvorniku.

Nakon, sada već tradicionalnog, otvorenja u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, izložba kreće na turneju po hrvatskim gradovima. U pulskoj knjižnici gostuje u sklopu manifestacije Prosinac u Puli do 30. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum