DODIJELJENE NAGRADE

FORUM TOMIZZA Ovogodišnji laureat Milan Rakovac

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Milan Rakovac (Neven LAZAREVIĆ)

Milan Rakovac (Neven LAZAREVIĆ)


Radi se o vrsnom intelektualcu i autoru, javnoj ličnosti i kulturnom promotoru koji je znao interpretirati i valorizirati misao i književni opus velikog istarskog književnika Fulvija Tomizze, te (re)valorizirati njegove misli o multikulturalnosti dajući veliki doprinos kulturama u doticaju te pograničnoj književnosti, ističu Gabriella Vaglieri Livia i Ugo Gerini

Književnik, novinar, publicist, nekadašnji glavni urednik našeg lista (1973.-1975.), dugogodišnji urednik na HRT-u Milan Rakovac dobitnik je ovogodišnje Nagrade Forum Tomizza koju 16. put zaredom dodjeljuje Lions klub iz Trsta.

Vrstan intelektualac

Kako su rekli dojučerašnja predsjednica ovoga kluba Gabriella Vaglieri Livia i novi predsjednik Ugo Gerini, "radi se o vrsnom intelektualcu i autoru, javnoj ličnosti i kulturnom promotoru koji je znao interpretirati i valorizirati misao i književni opus velikog istarskog književnika Fulvija Tomizze, te (re)valorizirati njegove misli o multikulturalnosti dajući veliki doprinos kulturama u doticaju te pograničnoj književnosti. Rodom iz Rakovca pored Poreča, Rakovac je svestrani intelektualac - novinar, esejist, prevoditelj, pisac, koji se proslavio prije svega književnim djelom 'Riva i drusi' iz 1983. godine, a to je djelo uvelike cijenio i Fulvio Tomizza. Tomizza i Rakovac su bili veliki prijatelji te su surađivali. Rakovca je nominirao Lions klub iz Poreča", navedeno je u priopćenju tršćanskog Lions kluba vezano za ovu nagradu.

Online izdanje

Inače, ove je godine Forum Tomizza održan online. Kako je proljetos bio najavio u ime organizatora Neven Ušumović: "Umag, Kopar i Trst, tri grada u tri države, širit će ljekovitost svoje povezanosti s Forumom Tomizza kreativnim intervencijama svojih gostiju na društvenim mrežama i na mrežnoj stranici www.forumtomizza.com. Dvadesetogodišnja arhiva priloga najraznovrsnijih kreativaca neiscrpna je, povijest naših veza duga je i široka: sudionici/e i suradnici/e Foruma Tomizza dolazili/e su i dolazit će iz Hrvatske, Slovenije, Italije, ali i iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Švicarske, Crne Gore, Albanije...".

Stoga su pisci, pjesnici, filozofi, sociolozi, prevoditelji, glazbenici i likovnjaci, izvornim snimkama i tekstovima, snagom umjetničke riječi, podsjećali na sjajne momente tih susreta.

- I ohrabrivati, u ovo vrijeme tjeskobe! Dok se ponovno ne otvori prostor za susrete uživo, Forum Tomizza širi jedra - online!, zaključio je Ušumović u ime organizatora izražavajući potom i veliko zadovoljstvo što je nagrada pripala Milanu Rakovcu, koji je dao izniman doprinos za ove susrete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater