ZAGREB

Filmu "1917" Oscari za fotografiju i vizualne efekte

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Film "1917" nakon Oscara za najbolji zvuk osvojio je i one za fotografiju i vizualne efekte, a drugog Oscara na 92. dodjeli dobio je film "Izazivač: Le Mans '66", koji je nakon onoga za montažu zvuka dobio i Oscara za montažu, dok je filmu "One su bombe" dodijeljen Oscar za frizuru i šminku.

Ratna drama Sama Mendesa "1917", koja prati dva britanska vojnika na opasnoj misiji po francuskom bojištu da zaustave napad u kojemu bi poginulo 1600 britanskih vojnika, dobila je nakon Oscara za najbolji zvuk i one za fotografiju i vizualne efekte.

U kategoriji najbolje fotografije konkurirali su mu "Irac", "Joker", "Lighthouse"  (Svjetionik) i "Bilo jednom... u Hollywoodu", a u kategoriji vizualnih efekata "Osvetnici: Završnica", "Irac", "Kralj lavova", i "Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera"

Film "1917" nominiran je i za najbolji film i režiju, a njegova je specifičnost u tome što se čini da je snimljen u jednom neprekinutom kadru. 

Direktoru fotografije Rogeru Deakinsu ovo je drugi Oscar, a bio je nominiran je još 12 puta. Neki od njegovih poznatijih filmova su "Iskupljenje u Shawshanku", "Fargo", "Skyfall" i "Blade Runner 2049", za kojega je 2018. osvojio Akademijinu nagradu. 

Oscar za montažu filmu "Izazivač: Le Mans '66"

Oscar za montažu drugi je Oscar za film Jamesa Mangolda, koji je nominiran još i u kategoriji najboljeg filma. 

Za montažu su bili nominirani i filmovi "Irac", "Jojo Rabbit", "Joker" i "Parazit". 

Oscar za šminku i frizuru dodijeljen filmu "One su bombe"

Film "One su bombe" Jaya Roacha, o novinarkama televizijske kuće Fox News koje odlučuju podignuti tužbu za seksualno zlostavljanje protiv direktora te kuće Rogera Ailesa, donio je nominacije i glumicama Margot Robbie za sporednu i Charlize Theron za glavnu žensku ulogu.

U ovoj kategoriji konkurirali su mu "Joker", "Judy", "Gospodarica zla 2" i "1917".

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini