ZAGREB

Film "Illyricvm" Simona Bogojojevića Naratha od 13. listopada u kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povijesna drama "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, filmski uvid u život i običaje ilirskih plemena pod vlašću Rimljana i prvi film u kojemu se govori latinskim i rekonstrukcijom ilirskog jezika, od 13. listopada dolazi u hrvatska kina.

S radnjom smještenom na našim prostorima 37. godine prije nove ere, film prati liburnskog pastira Volsusa kojega sa sobom povede rimska jedinica na naoko jednostavan zadatak skupljanja poreza, što se pretvori u neočekivan sukob s ilirskim plemenima.

Redatelj, kojemu je to dugometražni igrani prvijenac, rekao je da su pokušali rekonstruirati mali segment jedne provincije u to doba i ispričati priču koja se referira na današnje stanje.

Izrazio je nadu da će ljudi naći nešto zanimljivo u filmu i naučiti nešto novo jer, kaže, nisu radili "Conana", nego nešto utemeljeno na znanstvenim činjenicama, koliko god one nisu prisutne u javnom diskursu.

Kako se ističe u najavi, jedna od najvažnijih karakteristika ovog filmskog projekta je znanstveno potkrijepljena rekonstrukcija izgleda, kostima, rekvizita, jezika, ponašanja i socijalnih protokola Ilira u specifičnom povijesnom trenutku.

Najveći dio ilirskih i rimskih kostima je ručno izrađen od materijala bojanih prirodnim bojama, na način koji je zaista bio korišten u to doba.

Film je sniman u srpnju i kolovozu 2021. na tri planinske lokacije – na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, na Velebitu u Hrvatskoj te u talijanskoj pokrajini Furlaniji - Julijskoj krajini.

U glumačkom ansamblu iz Hrvatske, Kosova, Slovenije te BiH su Filip Križan, Labeat Bytyçi, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Edi Čelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prapashtica, Jasmin Telalović, Siniša Labrović. 

Bogojević, koji uz Sašu Podgorelca potpisuje i scenarij, ima iza sebe nekoliko nagrađivanih kratkometražnih animiranih filmova.

Ovaj njegov film je proizvela Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba.

Projekt su najvećim dijelom financirali HAVC, Slovenski filmski centar, Eurimages, Ministarstvo kulture Italije, Kosovski filmski centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Filmski studio Viba Film, FVG Film Comission i Hrvatska radiotelevizija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of