ZAGREB

Film "Carol" u programu posvećenom 100.godišnjici rođenja Patricije Highsmith

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program zagrebačkog kina Kinoteka posvećen stotoj obljetnici rođenja Patricije Highsmith nastavlja se 24. veljače adaptacijom jednog od njenih rijetkih romana koji nije krimić ili triler, ljubavnom dramom "Carol" o dvije žene koje se početkom pedesetih godina prošlog stoljeća upuštaju u zabranjenu vezu.

"Ovaj progresivni roman, koji postavlja važna pitanja o slobodi, majčinstvu i društvenoj nejednakosti bez da pribjegava klišejima, na film su sjajno prenijeli scenaristica Phyllis Nagy i redatelj Todd Haynes, a Cate Blanchett i Rooney Mara za svoje su nastupe bile nominirane za Oscara", napominje se u najavi.

Iako je žanrovski različit od autoričinog prepoznatljivog rukopisa, ona se i u tom romanu oslanja na za svoj opus prepoznatljive motive, kao što su fascinacija među glavnim likovima, klasno trenje i toksični brak

Kako se dodaje, fascinacija koja prerasta u opsesiju okosnica je zapleta i ostalih adaptacija u programu kina, što je slučaj i s romanom "Ta slatka mučnina" i istoimenoj adaptaciji Claudea Millera, psihološkom trileru o računovođi koji planira zajedničku budućnost s djevojkom koja nije svjesna što joj se sprema. Glavne uloge odigrali su Gérard Depardieu i Miou-Miou. 

Tjedan će zaključiti "Talentirani gospodin Ripley", ekranizacija njezinog vjerojatno najpoznatijeg djela, u kojoj je redatelj i scenarist Anthony Minghella "fascinantnu priču o zločinu bez kazne transformirao u kompleksnu studiju osamljenosti".

Taj se uradak smatra jednom od najuspješnijih adaptacija djela Patricije Highsmith, a uloge u njemu ostvarili su Jude Law, Gwyneth Paltrow i Matt Damon.

Za ovotjedni Kultni petak iz Kinoteke najavljuju dva filma inspirirana bajkerskom supkulturom, koja su najavila radikalne društvene promjen i pokrete s kraja šezdesetih. 

Jedan od njih je "Škorpionov izlazak" (1963), avangardni klasik Kennetha Angera koji se zbog načina na koji koristi muziku drži za preteču glazbenog videa. "Zbog podrivačkog odnosa prema svim vrstama autoriteta jedan je od kamena temeljaca fimskog undergrounda. Među štovatelje ovoga filma ubrajaju se David Lynch, Gaspar Noé i Nicolas Winding Refn", dodaje se.

Drugi je "Divljak" (1953), film noir Lászla Benedeka u kojem Marlon Brando glumi vođu motociklističke bande koja terorizira američki provincijski gradić, a njegov buntovnički imidž iz tog filma definirao ga je kroz čitavo desetljeće.

Oba filma predstavljaju fascinantan dokument vremena, posebice međugeneracijskog jaza i vrijednosti u mijeni, čije će trzavice nekoliko godina kasnije eruptirati na američkim sveučilištima i ulicam, napominje se u najavi.

U programu su i "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" Dalibora Barića, "Neobični životi" Oliviera Nakachea i Érica Toledana, "Najljepše godine" Gabrielea Muccina koja kroz priču o četiri prijatelja prati četrdeset godina talijanske povijesti, dokumentarac "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka, "Fotografija" Ritesha Batre i "Otac" Srdana Golubovića.

Matineja donosi animirani film "Tvornica snova" danskih redatelja Kima Hagena Jensena i Tonnija Zincka, o djevojčici koja želi spasiti svoju novu polusestru od nezgode koju je sama izazvala. 

"Riječ je o maštovitoj kombinaciji obiteljske priče i popularne psihologije na tragu Pixarovih uspješnica kao što su Izvrnuto obrnuto (2015) i Duša (2020), koja će biti zanimljiva i mlađim i starijim gledateljima", najavljeno je iz Kinoteke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom