NA VELIKOM PLATNU

DOKUMENTARNI FILM LABINSKA REPUBLIKA NA LFF-u I DANIMA HRVATSKOG FILMA

| Autor: Glas Istre
Dokumentarni film

Dokumentarni film


Nakon što je 1. ožujka premijerno prikazan u primetimeu prvog programa HRT-a, dokumentarni film Labinska republika uskoro će imati premijeru i na velikom platnu.  

U utorak 24. kolovoza s početkom u 18 sati film će biti prikazan u Villi Antonio u sklopu Off programa 19. Liburnia film festivala u Opatiji. Iduća projekcija zakazana je sredinom rujna na jubilarnim 30. Danima Hrvatskog filma u Zagrebu gdje je film u glavnoj konkurenciji, kategorija dokumentarni film. 

 

Film je nastao u produkciji Levela 52 za HRT, a djelo je labinskih autora Gorana Načinovića, Tonija Juričića, Sanela Isanovića i Biance Dagostin. Vijest o projekcijama posebno je ih je razveselila te nestrpljivo očekuju vidjeti reakcije festivalske publike. 

Scenarij filma potpisuje Toni Juričić, koji trenutno privodi kraju svoj doktorski studij na sjeveru Engleske. Neizmjerno mu je drago da će se priča o ustanku Labinskih rudara prikazati na navedenim festivalima koji su se etablirali kao jedni od vodećih festivala u Hrvatskoj. 

Redatelj filma Goran Načinović istaknuo je kako putem festivala film nastavlja nositi hrabru priču maloga grada velikih ambicija. Načinović, koji potpisuje također fotografiju i montažu, obogatio je vizualni identitet film dugim kadrovima bivših rudarskih postrojenja koji na osebujan način govore o podzemnoj prošlosti grada.

Pojavljivanje filma na festivalima važno je za samo djelo ali i za autore jer se tim putem njihova poruka prenosi široj publici, naglasio je autor glazbe Sanel Isanović, ujedno i direktor Levela 52. Osim emocija prema svojim precima koji su radili u rudniku, gradu Labinu i rudarskoj baštini, Isanović je u glazbenu podlogu utkao zvukove rudnika i njegove „mašinerije“ te napravio jedinstven glazbeni iskorak. 

Film je nastao s ciljem da bude razumljiv široj publici, rekla je producentica Bianca Dagostin, da gledatelje upozna s Labinskom prošlošću, ali ujedno je rađen kao poziv da se posjeti Labin i pobliže otkrije rudarska ostavština.   

Film krase animacije pulskog autora Vibora Juhasa, koji je oživio ključne trenutke slavne pobune. 

Dokumentarni film „Labinska republika: stvarnost iza legende“ istražuje temelje i odjek prvog organiziranog antifašističkog otpora na svijetu, poznatog pod nazivom Labinska republika. Prvi dio filma, putem razgovora sa stručnjacima i arhivskog materijala, opisuje tijek ustanka labinskih rudara iz 1921. godine, dok se drugi dio usredotočuje na njegov odjek. Socijalni aspekt pobune s godinama je pao u drugi plan, u nastojanju političkih struja da naglase njegove ideološke komponente. Multikulturalnost, jedinstvo i napredne ideje rudara iz 1921. ponovno otkrivaju njihovi potomci, a vidljive su i u izričaja lokalnih umjetnika i djelovanju kulturnih radnika koji i dalje ponosno nose sjećanje na Labinsku republiku. 

https://www.youtube.com/watch?v=A0DJldiO0KI

https://www.liburniafilmfestival.com/Filmovi/Labinska-Republika-stvarnost-iza-legende 

https://dhf.hr/2021/zavrsena-selekcija-za-30-dhf-9651/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter