ZAGREB

DKE Media: "Velike priče iz malih zemalja" za Dan Europe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Desk kreativne Europe - uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije organiziraju program "Dan Europe - velike priče iz malih zemalja" u povodu Dana Europa, s četiri uspješna filma iz tih zemalja.

"Mostovi vremena" Audriusa Stonysa i Kristine Briede, "Noćni život" Damjana Kozolea, "Prevaranti" Valla Toomle i "Zvizdan" Dalibora Matanića bit će 8. svibnja, večer uoči Dana Europe, biti besplatno dostupni putem interneta, na 48 sati.

Riječ je o filmovima manje 'vidljivih' kinematografija, a svi su (ko)producirani u pet zemalja članica Potprograma MEDIA i osvojili su mnogobrojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima.

"Uspješni u zemlji i inozemstvu, pokazali su nam da se razmjenom ideja, vještina i sredstava može stvoriti velika umjetnost", kažu iz DKE Ureda MEDIA Hrvatske.

Kako ističu, bez potpore Potprograma MEDIA, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta ne bi bili u mogućnosti ostvariti trenutnu vidljivost i konkurentnost.

Na Dan Europe, obljetnicu povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije, diljem Europe održavaju se brojna događanja koja pokazuju raznovrsnost Starog Kontinenta kroz predstavljanje rada relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Jedan je od najboljih primjera promidžbe kulturne raznolikosti. upravo je Potprogram MEDIA Kreativne Europe, jedini program Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije.

MEDIA omogućuje financiranje razvoja, promidžbe i distribucije europskih filmova, serija, dokumentarnih filmova i videoigara unutar Europe i izvan njezinih granica.

U europsku kreativnost i kulturnu raznolikost iz perspektive audiovizualnog sektora, koji danas obuhvaća otprilike 8 milijuna radnih mjesta i čini oko 4,5 posto BDP-a Europske unije, od 1991. godine uloženo je više od 2,6 milijardi eura.

Partneri događanja za Dan Europe su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, riječko Art-kino i Festival mediteranskog filma Split.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum