izložba riječkog umjetnika

DKC LAMPARNA "Dobar dan i snoviđenja" Vladimira Tomića-Moska

| Autor: Branko BIOČIĆ
Would Be Better Off Standing In the Field And Waving.jpg

Would Be Better Off Standing In the Field And Waving.jpg


Samostalna izložba riječkog umjetnika Vladimira Tomića pod nazivom "Dobar dan i snoviđenja" bit će otvorena večeras u 21 sat u labinskoj galeriji DKC Lamparna. Radi se o trećoj po redu izložbi iz novog, trogodišnjeg ciklusa AKUMULATOR 2 kustosa Damira Stojnića, umjetničkog voditelja L.A.E. XXI i Galerije Lamparna.

"Crteži crnom kemijskom olovkom na 300 gramskom papiru razglednice su usamljenih i nemogućih zgrada čija se statika zdušno opire gravitaciji. Integralne građevine u sebi združuju arhitekturu zigurata, dvorca, astronomskog opservatorija, staklenika... i raspoređene su duž meridijana i paralela fantazmagorijskog atlasa metafizičke utopije Vladimira Tomića-Moska. Njegova "an-arhitekturalna" snoviđenja podlogu nalaze na nesigurnom pijesku, na dinama vječnih prašina kozmičke entropije od čijeg je trajanja i samo vrijeme diglo ruke. Toliko uporno postojanje upućuje na usamljenost kontemplativne vrste koja zazire od sentimenta egzistencijalne samoće. Smještene usred pustopoljina, bez imalo afekta pružaju dojam kako su same sebi dovoljne. Okolo njih vrlo je malo ljudskih likova. Svedeni na obrise i sjenke, njihov broj je jedva dostatan da bi uspješno održavao zgradu, a međusobno djeluju dovoljno otuđeno da iziskuju priličan napor pri iznalaženju ikakvih poveznica među njima", piše u predgovoru kataloga izložbe Damir Stojnić.

Vladimir Tomić rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Grafitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi te je uz nekoliko samostalnih sudjelovao i na više grupnih izložbi i umjetničkih rezidencija. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti. Jedan je od pokretača i organizatora Rijeke murala, festivala ulične umjetnosti i murala u Rijeci. Živi i radi u Rijeci. Od 2020. godine član je HDLU-a.

Izložba u Galeriji "Lamparna", koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 24. lipnja, a može se razgledati radnim danom od ponedjeljka do petka, od 10 do 15 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater