ZAGREB

"Dalmatinski ciklus" otvara se u Zadru 3. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Projekt "Dalmatinski ciklus", koji provode nositelji glazbenih zbivanja u dalmatinskim centrima, Koncertni ured Zadar, Koncertna dvorana Hrvatski dom Split i Dubrovački simfonijski orkestar, otvara se koncertom Zadarskog komornog orkestra u ponedjeljak, 3. listopada, u Zadru.

Kroz razmjenu gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u tim gradovima projektom se ostvaruje više ciljeva - decentralizacija glazbenog života, obogaćivanje koncertnih aktivnosti izvan ljetne sezone, razvoj publike, poticanje razvoja i jačanje kapaciteta lokalnih orkestara i glazbenika.

Koncertom kojim ujedno počinje zadarska koncertna sezona obilježava se 80. rođendan Maje Dešpalj i 75. rođendan Valtera Dešpalja, istaknutih glazbenika koji su se iz rodnog Zadra otisnuli u svijet i ostvarili zapažene karijere, te kao profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu odgojili generacije glazbenika.

Orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, dirigent i violončelist koji je diplomirao u klasi Valtera Dešpalja. Kao solist u Tartinijevu "Koncertu za violinu i gudače u d-molu" nastupa Martin Draušnik koji je diplomirao violinu u klasi Maje Dešpalj.

Kajana Pačko, koja je diplomirala violončelo u klasi Valtera Dešpalja, izvest će "Koncert za violončelo i gudače" Pavla Dešpalja, djelo koje je 2001. godine prvi put izveo upravo Pavle Zajcev kao solist na violončelu.

Koncert se održava u crkvi sv. Krševana u 19,30 sati. 

U nastavku "Dalmatinskog ciklusa" 4. listopada Zadarski komorni orkestar nastupa u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a 5. listopada u Hrvatskom domu Split.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom