Odobreni programi

ČASOPISI I NOVINE ZA KULTURU Sredstva dobili Nova Istra i Stav

U sklopu Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe časopisa i elektroničkih publikacija u 2021. godini zaprimljene su 124 prijave 54 nakladnika. Od toga je sufinanciran 71 program u ukupnom iznosu od 3,8 miljuna kuna

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nova Istra

Nova Istra


Ministarstvo kulture i medija sufinancira elektroničke publikacije te časopise i novine za kulturu koji naročito pridonose kulturnoj živosti i raznolikosti te intenzitetu kulturnog života Republike Hrvatske.

Pri odlučivanju se, kako navode, uzimaju u obzir programska profiliranost, kontinuiranost izlaženja, aktualnost, selektivnost i kritičnost, koncepcijska ujednačenost, likovno-grafičko oblikovanje i izvedba te regionalna zastupljenost.

U sklopu Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe časopisa i elektroničkih publikacija u 2021. godini zaprimljene su 124 prijave 54 nakladnika. Od toga je sufinanciran 71 program u ukupnom iznosu od 3,859.500 kuna.

Tako je za projekte iz Istre časopisu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Nova Istra dodijeljeno 50 tisuća kuna, a za e-publikaciju Stav istoga ogranka namijenjeno je 20 tisuća kuna.

U sklopu javnog poziva financirane su i novine za kulturu: Vijenac sa 600 tisuća kuna i Hrvatsko slovo s 400 tisuća kuna. Najviše sufinanciranih časopisa odnosi se na područje književnosti (Republika, Književna Republika, Forum, Književna smotra, Osječka revija, Riječi, Književna Rijeka, Nova Istra, Poezija i drugi.) od kojih Most/The Bridge i Relations posebnu pozornost posvećuju prevođenju hrvatske književnosti na strane jezike.

Druga područja kulture, osim književnosti, pokrivaju časopisi Kretanja, Kazalište, Oris, Kontura, Musica sacra, Hrvatski filmski ljetopis, Kvadrat i drugi.

Sve prijavljene programe vrednovalo je Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u sastavu: Lahorka Plejić Poje, predsjednica, Iva Grgić Maroević, Ivica Matičević, Nikola Petković i Katica Matković Mikulčić, članovi.

Tijekom cijele godine stručne službe Ministarstva prate kvalitetu i redovitost izlaženja publikacija, kao i zbivanja na cjelokupnoj časopisnoj sceni u Hrvatskoj. Krajem godine izdavači svih sufinanciranih časopisa i elektroničkih publikacija dužni su dostaviti privremeno financijsko izvješće o realizaciji programa, a do kraja siječnja sljedeće godine potpuno godišnje izvješće o utrošenim sredstvima te sve predviđene brojeve pojedinog sufinanciranog časopisa.

Odobravanje sredstava za sljedeću godinu ovisi i o kvaliteti realizacije sredstava odobrenih prethodnih godina. Kako bi se časopis sufinancirao obavezno mora postojati i redovito izlaziti barem godinu dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater