SURADNJA

Čarobnjakov šešir i Centrar za inkluziju i podršku u zajednici: "RAŠIRI SVOJA KRILA" VEČERAS U ROJCU

| Autor: Mladen RADIĆ

"Radi se o predstavi koja uključuje šest odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama koje su s četiri umjetnika suvremenog cirkusa pripremili cirkusku predstavu. Ovdje nije toliko cilj samo napraviti predstavu, nego je tu važan i cijeli proces učenja, inkluzivnosti, timskog rada i prihvaćanja različitosti, kaže Irena Boljunčić Gracin iz udruge Čarobnjakov šešir koja producira predstavu 

 

Udruga Čarobnjakov šešir poziva na cirkusku predstavu – kabare "Raširi svoja krila" koja će se izvesti večeras u 20 sati u Kazalištu Dr. Inat u Rojcu, a ulaz je slobodan.

Suradnja kao primjer

"Raširi svoja krila" naziv je cirkuske predstave - kabarea koja okuplja drugačije sposobne osobe uz minimalne profesionalne sugestije četvero umjetnika suvremenog cirkusa. Režiju potpisuje Domagoj Šoić, a autor glazbe i izvedbe muzike uživo je Marijan Jelenić. Predstava je realizirana u suradnji sa Centrom za inkluziju i podršku u zajednici Pula

"Radi se o predstavi koja uključuje šest odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama koje su s četiri umjetnika suvremenog cirkusa pripremili ovu predstavu u protekla dva i pol do tri mjeseca. U ovakvim tipovima predstava nije toliko cilj samo napraviti predstavu nego je tu važan i cijeli proces učenja, inkluzivnosti, timskog rada i prihvaćanja različitosti. Ova predstava je prije svega zanimljiva jer se radi o cirkuskoj predstavi, dakle tu je potrebno i savladavanje određenih vještina koje su naši korisnici uspjeli većim dijelom savladati što će i prikazati večeras. Vrlo je lijepo da dvije potpuno različite udruge u Rojcu zajedno surađuju", kaže Irena Boljunčić Gracin iz udruge Čarobnjakov šešir koja producira predstavu.

Zajedničko istraživanje

Rezultat tog spoja je cirkuska predstava - kabare koja zagovara inkluzivne izvedbene prakse u kazalištu. Ovaj projekt je umjetnički proces zajedničkog istraživanja koja zahtijeva iscrpnu pripremu svih sudionika: osoba s invaliditetom i mentora umjetnika   suvremenog cirkusa i, osim što senzibilizira čitavo društvo da prihvati različitost, otvara javna pitanja vezana za sudjelovanje, uključivost, dostupnost i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u odnosu na različite aspekte sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim programima.

Igraju Emin Bašić, Jadranka Žinić Mijatović, Kristina Smiljanić, Neven Kresina, Nikola Mijatović, Milan Manić, Ornela Ujčić, Tomislav Bašić, Vladana Manić i Žarko Sinčić. Stručna suradnica je Petra Pletikos, kostimografiju i scenografiju potpisuje Gordana Vidak, tehničar je Damien Daille, a plakat je dizajnirao Vjeran Juhas.

Centar za inkulziju i podršku u zajednici Pula organizacija je civilnog društva usmjerena prema djeci s problemima u razvoju te osobama s intelektualnim poteškoćama. Jedan od ciljeva je unaprijediti kvalitetu življenja njihovih korisnika, te ih integrirati u društveni život zajednice i svijet rada. Namjera zaposlenika Centra je da na području Istre razviju sustav skrbi koji će osobama s intelektualnim teškoćama pružiti kvalitetne usluge, temeljene na europskim i svjetskim trendovima inkluzivnih edukacijsko-rehabilitacijskih programa. Prvi je razvio uslugu poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama te je služi kao primjer dobre prakse i ostalim centrima u Istri.

Organizator se posebno zahvaljuje Kazalištu Dr. Inat i udruzi Cirkorama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini