ZAGREB

"Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea u kinima od 20. siječnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea, ovjenčan Zlatnim medvjedom na festivalu u Berlinu, od 20. siječnja stiže u kina diljem Hrvatske.

Film rumunjskog redatelja i scenarista nastao je u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske (Kinorama), a distribuira ga Zagreb Film Festival.

"Provokativna komedija s potpisom jednog od najoriginalnijih europskih redatelja današnjice živopisno je i uzbudljivo filmsko seciranje jednog seks skandala koje gledatelje poziva da sami procijene što je opsceno, a što ćudoredno u svijetu koji nas okružuje", ističe se u najavi. 

U središtu priče je sredovječna učiteljica Emi (Katia Pascariu) kojoj prijeti otkaz nakon što u javnost procuri njezina snimka seksa s mužem (Stefan Steel). Film počinje necenzuriranom snimkom seksa, a nastavlja se u tri čina.

Prvi dio, snimljen u verité stilu prati junakinju u šetnji ulicama Bukurešta u jeku pandemije, u drugom Jude, koristeći se arhivskim snimkama, poslovicama i citatima, daje pregled ključnih pojmova za promišljanje pojma opscenosti, a u trećem prati bizaran sudski proces u školskom dvorištu u kojem o sudbini junakinje odlučuje gomila sastavljena od izbezumljenih roditelja i predstavnika škole.

Redatelja su na film potaknule diskusije s prijateljima o sudbinama učitelja i učiteljica iz Rumunjske i svijeta koji su zbog privatnih snimki seksa ili razgovora objavljenih na internetu ostali bez posla.

Svoj film otvorene forme smatra svojim prilogom raspravi. "U razradi glavne teme ideja je bila pozvati gledatelje da usporede takozvanu opscenost banalnog pornografskog uratka s onime što nas svakodnevno okružuje, a na što ne obraćamo pažnju, ili s opscenostima recentne povijesti čije tragove pronalazimo svuda oko nas", izjavio je Jude.

Njegovi su filmovi nagrađivani na nizu filmskih festivala, od Sundancea i Berlina do Locarna i Karlovih Vary.

Dugometražni prvijenac, satira "Najsretnija djevojka na svijetu" (2009) priskrbio mu je status najzanimljivijeg izdanka rumunjskog novog vala, a potvrdio crnom komedijom "Svi u našoj obitelji" (2012). Kasniji filmovi poput crno-bijelog vesterna "Bravo!" (2015), u kojem se udaljava od novovalovske poetike, donijeli su mu međunarodnu slavu. 

Zagreb Film Festival prati njegov rad od samih početaka, prvijenac mu je nagrađen posebnim priznanjem 2009, a "Svi u našoj obitelji" Zlatnim kolicima za najbolji film međunarodnog programa 2012. 

Sa ZFF-a kažu kako Jude u svojim filmovima vješto kombinira kritiku, satiru i ironiju u podcrtavanju boljki rumunjskog društva istražujući odnos prošlosti i sadašnjosti, stvarnosti i fikcije, što je posebno naglašeno u recentnijim naslovima "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari" (2018) i "Velika slova" (2020).

Film će se od 20. siječnja moći pogledati u zagrebačkim kinima Tuškanac, Kinoteka i MSU te ostalim hrvatskim kinima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini