ZAGREB

Animafest: Program u Art parku najavljuje ovogodišnje izdanje festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Projekcije najboljih filmovima prošlog izdanja, najavljene za idući vikend u Art Parku na zagrebačkom Ribnjaku, najavit će jubilarno, 30. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma, koje će se održati od 28. rujna do 3. listopada.

Tradicionalno filmsko druženje na otvorenom počinje programom 'best of' laureata iz 2019. godine, filmovima "Veliki vuk i Mali vuk" Rémija Durina (pobjednik Natjecanja filmova za djecu), "Prikaz izvrsnosti u četiri čina" Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak (pobjednik Natjecanja hrvatskog filma), "O tom potom" Matouša Valchářa (dobitnik Nagrade Dušan Vukotić), "Poplava" Maltea Steina (dobitnik Nagrade Zlatko Grgić), "Klinci" Michaela Freija (dobitnik Nagrade Zlatni Zagreb) te dobitnik Grand Prixa, "Kisela kiša" Tomeka Popakula.

Za subotu je najavljena retrospektiva Yoriko Mizushiri, autorice Animafestove ovogodišnje ilustracije i trailera, "jedne od najdistinktivnijih japanskih umjetnica mlađe srednje generacije i animatorice svjetskoga glasa koja je filmovima jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već izvršila golem utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske." 

Njezini filmovi, poput "Futona", "Kamakure" i "Vela" opisuju se kao snolike i senzualne, pastelne studije osjeta – dijelom figurativne, a dijelom geometrijske reminiscencije dojmova i dodira koji proizlaze iz malih svakodnevnih užitaka i boli poput kave, kolača, topline kreveta, mekoće tepiha, uboda ili ljudskog dodira.

"Nominirana i nagrađivana kako na najvažnijim svjetskim festivalima animacije, tako i na najvećim filmskim festivalima poput Berlinalea, Yoriko Mizushiri u Zagreb donosi izbor ne tek svojih najboljih, već i onih manje poznatih djela, čime ovo postaje i ekskluzivna, globalno relevantna retrospektiva jedne od najvažnijih suvremenih autorica animiranog filma", ističu organizatori.

Animafestov Open Air 2020 u nedjelju zaključuje španjolska melodrama o burnoj vezi pijanista i pjevačice "Chico i Rita", koju potpisuju Tono Errando, Javier Mariscal i Fernando Trueba.

Radnja je smještena u slavne dane havanskih klubova i kockarnica, ali i blještave metropole New Yorka, Pariza i Las Vegasa u doba bebopa, uz ritam legende kubanske glazbe Beba Valdésa, uz prinose Dizzyja Gillespieja i Theloniousa Monka te standarde Colea Portera.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom