NOVA KNJIGA

Andrea Matošević objavio etno-filozofsku studiju lokalnog fenomena: DOĆI U PULU, DOSPJETI U - TAPIJU

| Autor: Zoran ANGELESKI

Autor dominantno etnografski, ali i filozofski analizira "tapiju", žargonski termin iz pulskog urbanog slenga koji za mlađe generacije znači tešku, bezizlaznu dosadu od koje se čovjek ne može izvući

U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, izdavačka kuća Durieux je u biblioteci Rotulus Universitas upravo objavila knjigu pulskog etnologa i antropologa Andree Matoševića "Doći u Pulu, dospjeti u tapiju".

U ovoj, kako je podnaslovljena, etno-filozofskoj studiji lokalnog fenomena, autor na 178 stranica dominantno etnografski, ali i filozofski analizira "tapiju", žargonski termin iz pulskog urbanog slenga. Tapija je za autora višeznačni pojam koji je pokušao objasniti prema generacijskom ključu, a u tom kontekstu razgovarao je s više od 30 ljudi različitih generacija. U Puli se pojam ustalio 80-ih godina prošlog stoljeća kao oznaka za neimaštinu.

Termin vezan za pop kulturu

- Za starije generacije tapija označava stanje "OK, malo je neugodno, što da radimo, što možemo učiniti". No, za mlađu generaciju 'tapija' znači tešku, bezizlaznu dosadu od koje se čovjek ne može izvući, pojašnjava autor.

- Čini mi se da je taj termin vezan za pop kulturu, što su potvrdili i moji sugovornici. Iz toga proizlazi i konstrukcija 'pulska publika', jer je u mnogočemu duh vremena stvaran na određenim mjestima na koja se izlazilo i na koncerte koje se pratilo, kaže Matošević te ističe kako je sve naročito eskaliralo 90-ih godina, kada je Pula doživljavana kao oaza mira i slobodan teritorij.

Uz već 30-ak objavljenih znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, Matošević je dosad objavio tri knjige - "Pod zemljom. Antropologija rudarenja na Labinštini u XX. stoljeću" (2011.), "Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva" (2015.) te u suautorstvu s Teom Škokić "Polutani dugog trajanja. Balkanistički diskursi" (2014.).

Trenutno se njegova nova knjiga za 126 kuna može nabaviti u web knjižari izdavača Durieux, ili posuditi jedan primjerak u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, dok će se službena promocija knjige najvjerojatnije održati u prosincu na pulskom Sajmu knjige.

Za novu knjigu povjesničar Miroslav Bertoša kaže da pripada onim iznimnim prinosima znanosti koji kompleksnim i slojevitim tumačenjima uspijevaju naoko sitnu pojavnost - jedan jedini pojam nazočan na margini osebujne pulske urbane stvarnosti - uklopiti u razgranat i širokoznačenjski kontekst i njegovo prožimanje s prošlošću i sadašnjošću.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter